Kako ispravno startovati motor

Kako ispravno startovati motor automobila na velikom minusu?

Vesti zanimljivosti

Kako ispravno startovati motor automobila kada temperatura padne ispod nule , pitaju se mnogi vozači, i koliko treba pričekati pre nego što započnu vožnju.

Kako ispravno startovati motor

 U Nemačkoj je zabranjeno grejati motor automobila dok stoji u mestu, ali taj zakon je donesen iz ekoloških razloga. No, ima i tehničkog aspekta. Vozači se pitaju da li s benzinskim ili dizel motorom smeju prvo u mestu zagerjati motor ili je sasvim svejedno ako se krene odmah.

Kako ispravno startovati motor i kada početi voziti po hladnom na debelom minusu

Pokrenite motor, pričekajte pola minuta do minut i polako krenite i pripazite na mjenjač

Situacija je ovakva. Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dosegne radnu temperaturu ako vozilo stoji u mestu, nego u vožnji. Pogotzovo je to izraženo kod dizel motora koji se na niskoj spoljašnjoj temperaturi vazduha ni neće zagrejati na radnu temperaturu ako radi u mestu. Dakle, preporučujemo da po pokretanju motora krenete odmah i to lagano. Samo kod jako ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže savjetujemo da po pokretanju motora pričekate minut dva ‘na leru’ da se sve u motoru stigne podmazati pre nego što opteretite motor višim obrtajima, odnosno pre nego što započnete vožnju.

Kako ispravno startovati motor
Kako ispravno startovati motor

Motoru treba puno duže da se zagreje dok vozilo stoji u mestu, nego u vožnji. Dakle, krenite lagano i ne preterujte s gasom, odnosno s visokim obrtajima dok se motor ne zagreje na radnu temperaturu. U svakom slučaju pri pokretanju motora stisnite papučicu kvačila (kuplunga) da olakšate posao akumulatoru i da se motor lakše pokrene. Kod izrazito niskih temepratura posebno obratite pažnju prema menjaču, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promeni stepena prenosa, pa dok se i ulje u menjaču ne zagreje treba nežnije postupati s mjenjačem.

Za još sličnih tekstova posetite naš BLOG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *