Saniranje manjih šteta na lakiranoj površini automobila

Korisni saveti Vesti zanimljivosti

Saniranje manjih šteta na lakiranoj površini automobila

 

Ako pogledate detaljnije današnje automobile primetićete da većina ima sitnija oštećenja. Sitni kamenčići su najčešći uzrok tih oštećenja bilo da su nastala u vožnji ili dok je automobil parkiran.

Ako se vozite iza kamiona često se dešava da sa njegovih točkova ili prikolice poleti kamenčić pravo na vaš automobile I  ostavi trag na limariji. Takođe ako ste parkirali pored prometnijeg puta, kamenčići koje sa točkova bacaju učesnici saobraćaja mogu oštetiti vaš automobile.

Naravno nisu kamenčići jedini uzro sitnih oštećenja, tu je uvek nepažljivo isparkiravanje drugih vozila sa parkinga.

Saniranje manjih oštećenja, na sreću, možete uraditi kod kuzće bez odlaska kod majstora.  Zato pročitajte I isprobajte neke od navedenih načina za saniranje sitnijih oštećenja na limariji vozila.

Saniranje uz pomoć acetona i razređivača

Ako se radi o manjem oštećenju, odnosno plitkom udubljenju, možete probati sa lako dostupnim acetonom I razređivačem. Prvo natopite krpu sa acetonom I pređete preko oštećenja a zatim isti postupak uradite sa razređivačem. Ukoliko niste ništa postigli ipak se radi o većem oštećenju za koje će vam ipak trebati neka druga sredstva za saniranje štete.

Saniranje uz pomoću paste za poliranje

Pasta za poliranje je jedan od najčešćih proizvoda za koje se većina vozača opredeli za saniranje oštećenja na laku automobila. Pasta se uz pomoć sunđera nanosi na oštećeno mesto koje treba prvo dobro očistiti. Kada se osuši I poprimi belu boju tada treba obrisati sa pamučnom krpom. Pomaže kod nešto dubljih sitnijih oštećenja.

Saniranje uz pomoću posebne olovke (korektora)

Na tržištu se može pronaći i više varijanti posebne olovke (korektora) koja se koristi za saniranje manjih oštećenja. Deluje tako što kada pređete sa njom preko oštećenja ispušta tečnost koja popunjava ogrebotinu I vezuje se za gornji sloj laka. Može se koristiti na automobilima bilo koje boje ali samo za sitije ogrebotine.

Saniranje uz pomoć samolepljivih folija

Samolepljive folije nešto su skuplje od gore navedenih sredstava za saniranje sitnijih oštećenja ali pružaju I najbolje rezultate. Prilikom odabira folije obratite pažnju na boju koja odgovara vašem automobilu. Postoji veliki izbor boja tako da odabir ne bi trebalo da bude težak. Pre nego što zalepite foliju potrbno je automobile dobro očistiti čistom krpom. Ove folije jako dobro prijanjaju na automobile I ako ih dobro zalepite biće gotovo neprimetne.

Ukoliko se odlučite za neki od navedenih metoda moćićete sanirati sitnija oštećenja. Sva navedena sredstva su lako dostupna I možete ih pronaću I skoro svim prodavnicama auto delova ili benzinskim pumpama. Ukoliko ipak ne uspte da sanirate oštećenje obratite se majstoru ali cena popravke će biti znatno veća.

Za još sličnih tekstova posetite naš BLOG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *