EU teži da do 2030. godine na putu bude 30 miliona električnih vozila

Vesti

EU teži da do 2030. godine na putu bude 30 miliona električnih vozila

Evropska komisija nastoji da na putevima u regionu ima najmanje 30 miliona električnih vozila do kraja decenije u skladu sa planom koji će zahtevati od automobilske industrije da masovno ubrza svoju transformaciju.
Cilj za automobile sa nultom emisijom je uključen u nacrt strateškog dokumenta koji je pribavio Bloomberg News, a koji treba da bude objavljen sledeće nedelje.
Cilj je ambiciozan s obzirom da se u Evropi sada vozi oko 1,4 miliona EV-a, navodi BloombergNEF. Istraživač predviđa da će do 2028. godine na putu biti 28 miliona hibridnih i baterijskih električnih vozila.
Plan planira ciljeve za širi transportni sektor, pozivajući na to da se brzi železnički saobraćaj udvostruči do 2030. godine i da redovna putovanja između gradova manjih od 300 km postanu ugljen-neutralna. Veliki avioni i plovila sa nultom emisijom trebalo bi da budu „spremni za tržište“ do 2035. godine, kaže se.
Gledajući dalje unapred, ciljevi uključuju udvostručavanje železničko-teretnog saobraćaja i utrostručavanje saobraćaja brzih vozova do sredine veka. Očekuje se da će mapa puta u narednim mesecima dovesti do nacrta zakona.
Predlozi za transportnu industriju dolaze usred prepirki između članica Evropske unije zbog plana za pooštravanje svog cilja smanjenja emisija do 2030. na najmanje 55 procenata do kraja sledeće decenije u odnosu na nivo iz 1990. godine.
Podizanje tog cilja sa postojećih 40 procenata ključni je element evropskog zelenog dogovora i zahtevaće više potrošnje na proizvodnju energije i infrastrukturu.
„Moramo učiniti sve vidove transporta održivim“ kako bismo ispunili klimatske ciljeve i omogućili evropskim kompanijama da ostanu industrijski lideri, navodi se u nacrtu dokumenta, napominjući da vozila sa nultom i malom emisijom i dalje predstavljaju premali deo voznog parka.
Komisija će revidirati standarde za CO2 za automobile i kombije do juna 2021, a za teška vozila 2022, rekla je, pozivajući na politiku „da podstakne potražnju za vozilima sa nultom emisijom“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *