Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine akumulatora

Korisni saveti Vesti

Kako kupiti akumulator koji odgovara vašem vozilu pitanje je koje najčešće postavljate prilikom zamene dotrajalog akumulatora.

Akumulator treba zameniti odgovarajućim prema preporuci proizvođača vozila za konkretan model vozila. U slučaju da u datom trenutku ne možete da pronađete preporučeni akumulator izaberite sličan, ali povedite računa o sledećim karakteristikama: 

Napon akumulatora

Prilikom izbora akumulatora prvi pokazatelj je napon akumulatora koji je najčešće 12V. 

Kapacitet akumulatora

Kapacitet akumulatora se izražava jedinicama amper-čas (Ah). Najčešće je to jedini pokazatelj za izbor akumulatora, naravno pogrešno.

car, battery, replace, image, photo, wallpaper

Ukoliko ne možete da nađete akumulator identičnih karakteristika uvek izaberite akumulator sa većim kapacitetom. Akumulator manjeg kapaciteta radiće preopterećen i brzo će se prazniti. Ne treba zaboraviti da kapacitet akumulatora veoma zavisi od temperature i da pri veoma niskim temperaturama može da se smanji i do 50%.

Startna snaga

Podatak koji se neretko ignoriše prilikom kupovine a veoma bitan je za pravilan izbor akumulatora. 

Dimenzije akumulatora

Savremena vozila imaju veliki izbor motora i opreme smeštenih u istu karoseriju i neretko se dešava da su neki modeli napakovani tako da praktično nema mesta ni igla da padne. U takvim situacijama veoma je bitno izabrati akumulator istih (ili možda manjih) dimenzija.

Potrošači u vozilu

Vozila novije generacije imaju mnoštvo dodatne opreme i to najčešće elektro potrošače: Elektro podizači, grejanje sedišta, grejanje retrovizora, klima uređaj, muzički uređaji i sl. zahtevni su potrošači i neophodan im je akumulator više klase.

Neka vozila imaju i ugrađen sistem start/stop i zahtevaju najmoćnije AGM akumulatore. U takva vozila jednostavno ne možete ugraditi akumulator namenjen starijem vozilu bez zahtevnih elektro potrošača.

Takođe, vozila koja su namenjena za teže uslove rada (taksi ili dostavna vozila) moraju da imaju akumulatore koji mogu da podmire takve potrebe.

Ugradnja neodgovarajućeg akumulatora u vozilo obično čini garanciju akumulatora nevažećom!

Pitajte

U slučaju da se ne snalazite u ovom rebusu oko izbora akumulatora, slobodno pitajte nekog od naših partnera na portalu. Pronaći ćete ih u našem adresaru pod kategorijom “AKUMULATORI“.

U slučaju da ste kupili polovan auto, obavezno proverite da li se odgovarajući akumulator nalazi u vozilu. Postoji mogućnost da je bivši vlasnik jednostavno ugradio jeftiniji akumulator a ne onaj koji je preporučen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *