ENYAQ iV – Prvi Škodin električni SUV

Predstavljamo Vesti

Ova “škoda” je velika i praktična! Ok, to je nešto na šta smo i navikli od češkog brenda. Ali – “ova škoda je futuristička, električna i ima pogon pozadi” – je izjava koju baš i ne povezujemo sa ovim proizvođačem.

“Enyaq iV“ donosi novi dizajnerski pravac za Škodu, ali je zadržao prepoznatljivu masku, koja je, naravno, unapređena. Njeni delovi su dobili kristalni efekat i pozadinu od 130 LED dioda.

Velika, ali aerodinamična

Porodični SUV dugačak je 4,6 metara i sličnih je dimenzija kao “kodiaq”, ali se od njega stilski razlikuje, odnosno u “škodi” kažu da je “enyaq” dinamičniji. Tome svakako u prilog idu i veliki točkovi koji mogu biti od 18 pa do čak 21 inča.

Takođe, krosover na struju ima i sjajan koeficijent otpora vazduhu, svega 0,27 Cd što je u ovoj kategoriji za pohvalu.
Nudi međuosovinsko rastojanje od 2,8 metara, a kada vidimo kratke prepuste napred i pozadi, jasno je da je kabina izuzetno prostrana.

Unutra ima mesta za petoro odraslih putnika i njihov prtljag , jer litara zapremine ima na pretek. Prtljažnik od 585 litara ima i “lažni” pod, gde se mogu smestiti sitni predmeti kako se ne bi “šetkali” pozadi. Tu je i poznati program mreža za fiksiranje prtljaga i bolju organizaciju.

Kako u električnim modelima nema centralnog tunela, u kabini ima više mesta. U Škodi su to iskoristili za dve velike ostave u kabini – jedna ima 6,2 litre i nalazi se između prednjih sedišta, a druga je smeštena ispod centralne konzole i nudi 11,4 litre zapremine.

Futur  sa znakom “škode”

Ispred vozača je digitalna instrument-tabla od 5,3 inča, koja se može dopuniti i “head-up” displejom iz dva dela. Naime, njegov donji deo prikazuje osnovne podatke, poput brzine kretanja ili saobraćajnih znakova, dok je gornji veći i koristi proširenu realnost, pa na vetrobran projektuje detaljnu navigaciju.

Infotejment sistem kontroliše se putem velikog centralnog ekrana od 13 inča ili razgovorom sa virtuelnim asistentom Laurom, koja je prvi put predstavljena u novoj “škodi octavia”.

“Enyaq” eliminiše stare pakete opreme i predstavlja “Design Selection” opcije, pa se novi SUV nudi u “studio”, “loft”, “lodge” i “RS” selekcijama.

Foto: Škoda

RS i 306 KS za “Enyaq iV”

Što se tiče verzija, u ponudi će biti pet po snazi različitih elektromotora, tri veličine baterije kao i pogon pozadi, ali i električni 4×4. Osnovni model oznake “iV 50” koristi elektromotor od 109 kW, zadnji pogon i bateriju od 55 kWh koja omogućava domet od 340 km.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *