Faktori koji nepovoljno utiču na bezbednost u saobraćaju

Korisni saveti Vesti

Sigurni smo da o tome koliko je važna bezbednost u saobraćaju ne treba ni govoriti mnogo. Ipak, o načinima na koje se bezbednost učesnika u saobraćaju može unaprediti, odnosno o tome šta je ono što je narušava, svakako je korisno i poželjno informisati se.

Dok je mnogima prva asocijacija na narušavanje bezbednosti u saobraćaju vožnja u alkoholisanom stanju, postoje i brojni drugi uzroci saobraćajnih nezgoda. Vožnja pod uticajem alkohola, prema podacima republičke Agencije za bezbednost saobraćaja govori da je alkohol samo jedan od uzroka saobraćajnih nesreća,  a spada u propuste vozača zbog lošeg psihofizičkog stanja (i u ovoj kategoriji je najčešći uzrok), dok su brojni, česti uzroci, takođe smešteni u ovu, ali i u druge kategorije.

Pa, koji još faktori utiču na bezbednost učesnika u saobraćaju?

Signalizacija i osvetljenje na putu

Važan faktor koji je spoljni i ne zavisi od samog vozača, a definitivno utiče na bezbednost u saobraćaju jesu signalizacija i osvetljenje na putu.

Loša signalizacija, na primer, koja ukazuje na radove na putu, može biti uzrok saobraćajne nesreće, a jedan od uzroka svakako je i samo osveljenje puta. Ulične svetiljke koje koriste LED tehnologiju pokazale su se kao najkvalitetnija rasveta za puteve, dok su putevi koj su osvetljeni slabim i nekvalitetnim sijalicama, ili oni koji uopšte nisu osvetljeni – mnogo rizičniji za vožnju.

Za razliku od signalizacije, na koju vozač ne može da utiče, osim tako što će pažljivo pratiti postojeću, osvetljenje je faktor koji definitivno može da poboljša i zbog toga je jako važno poštovati odredbu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima o obaveznim uključenim svetlima tokom dana.

Vožnja nedozvoljenom brzinom i druge nepromišljene radnje

Kategorija faktora koji utiču na bezbednost u saobraćaju, a odnose se na preduzimanje nepromišljenih radnji od strane vozača, najčešći uzročnik saobraćajnih nezgoda u Srbiji je vožnja brzinom koja nije prilagođena uslovima saobraćaja i stanju puta.

Brzina vožnje je, sudeći po istraživanjima, najrasprostanjeniji uzročnik u ovoj kategoriji. Ipak, ne treba zanemariti ni druge prekršaje, koji mogu biti direktni uzročnici nesreće. To su: prelazak preko isprekidane linije za kolonu, prelazak preko pune linije, ali i neustupanje prvenstva na način propisan zakonom.

Jasno je da ovi uzročnici imaju veze sa samim učesnicima u saobraćaju i njihovim nepoštovanjem propisanih pravila.

Naravno, kao što nepoštovanje propisa od strane vozača može prouzrokovati nesreću, to može učiniti i nepoštovanje propisa od strane pešaka, a najčešće su u pitanju prelazak ulice van pešačkog prelaza i prelazak pešačkog prelaza na crveno svetlo.

Neispravnost vozila takođe ugrožava bezbednost

Propisi i kazne, koje se odnose na njihovo nepoštovanje, za najrazličitije neispravne delove vozila nisu slučajno na snazi. Naime, neispravnost vozila umnogome može uticati na bezbednost saobraćaja.

Neispravnost uređaja za zaustavljanje vozila najuticajnija je u ovoj grupi faktora, ali je, srećom i vrlo retka. Svakako, od velikog značaja za bezbednost učesnika u saobraćaju jesu redovne kontrole i pregledi vozila, kao i popravljanje kvara odmah nakon njegovog pojavljivanja.

Propusti vozača zbog lošeg psihofizičkog stanja

Osim vožnje u alkoholisanom stanju, koja je najčešći uzrok iz ove grupe faktora, loše psihofizičko stanje učesnika u saobraćaju podrazumeva i niz drugih stanja koja mogu uticati na saobraćaj, odnosno bezbednost njegovih učesnika.

To su: umor, fizička ili mentalna bolest, uticaj droge i rasejanost, uzrokovana korišćenjem mobilnih telefona tokom vožnjePažnja i koncentracija učesnika u saobraćaju, dakle, jednako su važni kao i poštovanje propisa, pa i ispravnost vozila.

Ukoliko se u društvu podigne svest o najčešćim uzročnicima narušene bezbednosti u saobraćaju – sigurni smo da će se sama sigurnost učesnika u saobraćaju poboljšati! Pazite kako vozite i srećan put!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *