Kako zaustaviti auto ukoliko otkažu kočnice u vožnji?

Korisni saveti Vesti

Ovo je noćna mora svakog vozača…

Iako mnogi misle da se ovo dešava samo u filmovima, česti su slučajevi da ljudima otkažu kočnice na vozilu. Ovo se najčešće dešava zbog pucanja creva u kojima se nalazi hidraulično ulje koje pokreće vaše kočnice.

Međutim, šta raditi ako kočnice na vozilu otkažu?

Prvo što treba da uradite jeste da nekoliko puta brzo pritiskate nožnu kočnicu. Tako ćete stvoriti pritisak u kočionom sistemu i možda uspeti da zakočite. Ako to ne uspe, imate dve opcije koje će vam pomoći da vozilo usporite.

Prva pomoć je naravno ručna kočnica, koja će vam pomoći da dosta usporite automobil. Pritisnite dugme na ručnoj, a zatim podignite ručnu. Ako čujete da vam točkovi klize, kočnicu blago popustite, pa je opet podignite. Ručna kočnica nije toliko jaka, ali će uspeti da vam pomogne da usporite i kasnije zaustavite vozilo.

Međuitm, postoji i motorno kočenje koje će vam dodatno pomoći da usporite autombil. Dok usporavate sa ručnom, prebacite stepen prenosa motora u nižu brzinu, pustite kvačilo, a zatim brzine spuštajte sve do najniže. Spuštanjem u nižu brzinu, sam motor usporiće vaše točkove, što će olakašti posao ručnoj kočnici i tako vam pomoći da se bolje zaustavite.

Ako primetite da se auto ne zaustavlja dovoljno brzo i da postoji rizik da ugrozite nečiji život, onda pokušajte da vozilom udarite u nešto mekano, poput žbunja ili u metalne bankine koje su napavljene za zaustavljanje vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *