Električni automobili – subvencije u 2020.?

Vesti

Električni automobili

Električni automobil je automobil koji se pokreće elektromotorom, koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru. Međutim, može koristiti druge uređaje za pohranu energije. Električni automobili su bili popularni krajem 19. i početkom 20. veka. Energetske krize 1970-ih i 80-ih dovele su do kratkotrajnog zanimanja za električne automobile, ali sredinom 2000. obnovio interes za proizvodnjom električnih automobila. Vodeči razlog je zabrinutost oko ubrzanog povećanja cene nafte.

Skoro sve evropske zemlje imaju subvencije za hibridna i električna vozila. U bogatijim zemljama Skandinavije to je čak i polovina cene vozila. U našem susedstvu, taj fond godišnje iznosi 10 miliona evra, i to 6.000 evra po električnom i 4.000 po hibridnom vozilu. Ali, da bi se subvencija dobila, postoji konkurs.

Kod nas, sredstva postoje, ali ostaje pitanje kako će se rasporediti.

Neki stručnjaci kažu da nam nisu potrebni električni automobili bez infrastrukture, tačnije, punjača. Neki da treba razvijati gradski prevoz koji će zameniti indivudalne vožnje.

Međutim, kupci strpljivo čekaju. Prvu beneficiju su dobili time što ne plaćaju porez na upotrebu vozila ukoliko su ona hibridna ili električna. To je godišnja ušteda od 250 do 2.500 evra koju je država već obezbedila.

Reciklaža bi mnogima odgovarala 

Stručnjaci, međutim, kažu da subvencije treba dati i onima koji bi vozila stara 17 ili 18 godina zamenili novijim.

Za sada tu privilegiju imaju samo taksisti sa donacijom, bez obzira na to koja vozila kupuju. Reciklaža ali i metoda “staro za novo” za većinu bi bile spas. Dovelo bi i do brze zabrane uvoza automobila koji su već ekološki otpad.

Interesantna je i inicijativa biciklista iz Novog Sada koji traže da i njima država da subvenciju za kupovinu električnih skutera ili bickala. Oni kažu da bi time dobili jer jedan dobar bicikl košta i do 2.000 evra. Sa druge strane uopšte ne zagađuje životnu sredinu.

Tekst možete pročitati na na društvenoj mreži facebook ili pročitajte najnovije vesti na našem portalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *