Kako zaštititi automobil od kradje?

Korisni saveti Vesti

Često možemo čuti  kako pripadnici nadležnih organa govore da je ukraden auto najbolje zaboraviti, jer mu povratka nema. Najverovatnije je da će automobil biti prodat u delove ili ilegalno prodat u inostranstvu, a daleko ređe se dešava da za automobil traže otkup od vlasnika. Kako ne biste naknadno morali da mislite o tome preduzmite sve mere opreza i sprečite plaćanje previsoke cene u onoj meri u kojoj možete.

Ne postoji apsolutna zaštita vašeg automobila, međutim izuzetno je važno da preuzmete sve moguće korake kako bi verovatnoća da automobil bude ukraden ili oštećen bila svedena na minimum.

Ne postoji ni opšta preporuka za koji se vid zaštite odlučiti već se obično preporučuje kombinacija nekoliko vidova zaštite. Pokazalo se kao efikasno da pored uplaćenog kasko osiguranja imate i alarm i neki od mehanizama za blokadu volana ili menjača.

Mehanička zaštita

Mehanička zaštita automobila podrazumeva niz različitih opcija, od dobrih vrata na garaži, preko tajnih prekidača, kandži i ostalih uređaja i trikova koji će odbiti potencijalne kradljivce.

Jedan od saveta jeste da svoj auto smestite u garažu ukoliko ste u prilici, i to u garažu koja ima pouzdana vrata, jer nije redak slučaj da se automobili ukradu i odatle.

Drugi opšti savet jeste da čuvate ključeve od automobila i ne ostavljate ih u vozilu dok je ono u perionici ili kod majstora, osim ako u ljude koji dolaze u dodir sa vašim automobilom nemate potpuno poverenje. Razlog za to je čest slučaj da se ključevi vrlo brzo iskopiraju.

Ukoliko ipak morate da ostavite vozilo parkirano na ulici, savetuje se da odaberete dobro osvetljeno mesto. U tom slučaju obavezno potražite dodatnu opremu za zaštitu od krađe. Takođe, predlaže se da pri parkiranju okrenete volan tako da se zaključa i spreči brzu krađu vozila.

Alarm

Svrha alarma jeste da omete lopova i zastraši ga pre no što uspe i da pokrene vaš auto. Nekada čak i samo nagoveštaj da u autu postoji alarm, poput nalepnice na prozoru ili trepćućeg crvenog svetla, odbija one malo strašljivije lopove koji bi pokušali da vam uzmu auto.

Neki od alarma koji se mogu naći na tržištu, nakon aktiviranja ne odaju zvuk već šalju upozorenje na mobilni telefon vlasnika. Iako se alarmi nalaze na tržištu sa cenom od 20e budite slobodni da investirate i malo više novca za alarm. Dakle, obezbedite sebi auto alarm.

Zaštita auta kroz blokadu menjača ili blokadu volana

Blokada volana na obruču (npr. „kandža“) – „gomila gvožđa“ koju treba stavljati, skidati i pažljivo kočiti zbog nje… Da li odbija lopove? Apsolutno! Da li može da se savlada? Pokazalo se da može, mada se to dešavalo uglavnom kod određenih pripadnika VW porodice zbog specifične konstrukcije upravljačkog sistema. Postoji više firmi koje nude slične proizvode.

Blokada volana na vretenu – ovde takođe ima nekoliko firmi koje nude zaštitu (Zeder, „igla“…), sa ili bez elektronske blokade motora u paketu. Za razliku od „kandže“, potrebno je samo okrenuti ključ u bravici ispod volana. Obično košta znatno više od sistema kao što je „kandža“ (preko 200 evra).

Kuka za volan – amaterima može da predstavlja problem, ali iskusan lopov će je „rešiti“ neverovatno brzo. Koštaju uglavnom od 1.500 do 2.500 dinara i diskutabilnog su kvaliteta. Možete ih naći u oglasima i brojnim prodavnicama auto delova i kozmetike.

Blokada menjača – postoji više vrsta, bez obzira da li je reč o automatskom ili manuelnom menjaču. Kod manuelnog je problem to što se neutrališe prostim pritiskanjem papučice kvačila – lopovi zatim mogu da odguraju ili odvuku automobil.

U poređenju sa blokadom menjača ili blokadom kočnica koje lako mogu biti prevaziđene, blokada volana se pokazala kao nešto efikasnija.

5. Sprečite krađu prekidom struje

Uz kombinaciju sa alarmom ovaj sistem može da bude veoma efikasan. Prekidanjem struje možete pošteno da ometete i iznervirate lopova. Potrebno je da ugradite tajni prekidač kojim isključujete struju i tako sprečavate mogućnost da motor proradi. Za ovaj vid zaštite automobila, preporučuje se da budete kreativni i postavite prekidače tamo gde neće biti jasno uočljivi. Jedna od ideja je i da postavite jedan pravi i par lažnih prekidača čijim bi se pritiskom aktivirala sirena ili neki drugi vid ometanja lopova. Za instaliranje tajnih prekidača, dobro bi bilo da imate servisera. Međutim, budite oprezni- nekada  se otkrije da servisi sarađuju sa potencijalnim lopovima.

Izmeštanje OBD priključka

OBD ili On board diagnostics, služi tome da vas u svakom trenutku izveštava o tome da li je sa vašim automobilom sve u redu i da vas upozori na eventualne probleme. U novijim automobilima, izmeštanje OBD priključka može da vodi odličnoj zaštiti od lopova, budući da ih onemogućava da hakuju kompjuterski sistem vašeg automobila što praktično znači da ne mogu da ga pokrenu.

Kada lopov primeti da OBD priključak nije na standardnom mestu, najčešće odustaje od krađe jer shvata da će mu biti potrebno suviše vremena da pronađe gde se priključak zaista nalazi. U slučaju premeštenog OBD priključka, ostaje im ona vrlo upadljiva mogućnost, da vaš automobil odšlepuju.

Ovo su samo neki od načina koje možete koristiti da zaštitite svoj automobil. Ukoliko imate dodatnih pitanja o ovoj temi, obratite se jednom od naših partnera GUARDIAN PROTEC. 20 godina iskustva u oblasti zaštite vozila, kao i 10 godina uspešne saradnje sa renomiranom svetskom kompanijom ASSA ABLOY, firma Guardian protec d.o.o. podigla je stepen sigurnosti i zaštite vozila od krađe na najviši nivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *