Legendarni filmski automobili

Vesti zanimljivosti

Legendarni filmski automobili

Niz filmskih automobila ostavlja trajni pečat u svetu filma, bilo zbog svoje ikoničnosti, sportskih performansi, specifičnog dizajna ili povezanosti sa značajnim likovima. Evo nekoliko najpoznatijih filmskih automobila koji su ostavili dubok utisak na publiku.

Aston Martin DB5 (James Bond serijal): Ovaj elegantni britanski automobil je sinonim za James Bonda. Pojavljivao se u filmovima poput “Goldfinger” i “Skyfall”, opremljen je raznim gadgetima koji su postali legendarni.

DeLorean DMC-12 (Back to the Future): Ovaj futuristički automobil je postao ikona zahvaljujući filmu “Back to the Future”. Sa svojim krilima koja se otvaraju vertikalno i sposobnošću putovanja kroz vreme, DeLorean je zauvek ostao u srcima obožavatelja.

1968 Ford Mustang GT 390 (Bullitt): Film “Bullitt” iz 1968. godine slavno je prikazao trku između Stevea McQueena u svom Ford Mustangu i crnog Dodge Chargera. Ova scena je postala jedna od najpoznatijih u filmskoj istoriji.

Batmobile (Batman serijal): Različite verzije Batmobilea su se pojavile tokom godina, ali svaka od njih je bila impresivna i jedinstvena. Od Tumblera iz Nolanovog serijala do klasičnog izgleda iz stripova, Batmobile je neodvojiv deo Batmanove legende.

Ecto-1 (Ghostbusters): Ecto-1 je preuređeni Cadillac Miller-Meteor koji su Ghostbustersi koristili za lov na duhove. Njegov prepoznatljiv izgled, sa sirenom na krovu i opremom za hvatanje duhova, čini ga jednim od najpoznatijih vozila u filmskoj istoriji.

1977 Pontiac Firebird Trans Am (Smokey and the Bandit): Ovaj automobil postao je kultni predstavnik zbog filma “Smokey and the Bandit”. Burt Reynolds je vozio ovaj sportski automobil kroz nezakonite avanture, stvarajući ikonu brze vožnje.

1963 Volkswagen Beetle (Herbie): Herbie, ljubazni vozač Volkswagenove Bube, postao je animirani lik u filmu “The Love Bug” i njegovim nastavcima. Njegov antropomorfni karakter i jedinstveni trkački brojevi čine ga nezaboravnim.

1974 Dodge Monaco (The Blues Brothers): “The Bluesmobile” je bio 1974 Dodge Monaco koji su Elwood i Jake Blues koristili u filmu “The Blues Brothers”. Njegove neobične avanture tokom potere i spektakularne scene vožnje čine ga nezaboravnim filmskim automobilom.

Ovi automobili nisu samo sredstva prevoza u filmovima; oni su postali ikone popularne kulture i deo filmske baštine. Njihova prisutnost ostavlja neizbrisiv trag, odajući počast ne samo svetu automobila već i filmske umetnosti.

Za još sličnih tekstova posetite naš BLOG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *