Nürburgring – najlepša i najopasnija trkačka staza na svetu

Vesti zanimljivosti

Čak 22,8 kilometara duga, najlepša, ali i najopasnija trkačka staza na svetu, urezana u gustu šumu u planinskom lancu Eifel, sveto je mesto za sve ljubitelje automobila.

Poput svih drugih raskošnih zdanja u istoriji i Nürburgring za svoj nastanak može zahvaliti politici i velikom egu. Takva ekstremna i teško nadmašiva trkačka staza mogla je nastati samo iz neverovatne potrebe Nemačke da pokaže svoje znanje, moć i dominaciju.

Nürburgring se brzo pročuo kao najzahtevnija i najteža trkačka staza na svetu, ali je II. svetski rat prekinuo trke i donekle uništio stazu. U Nürburgring 1950 – ih stiže najprestižnija trkačka serija na svijetu – Formula 1. Prva trka održana je 1951. nakon što je ukinuta zabrana održavanja trka u Njemačkoj pa je to bio prvi nemački Grand Prix od 1939. 

Iako je Formula 1 uviek donosila najveći tehnološki napredak, s vremenom je postala prebrza za tako opasnu stazu, pa ju je Jackie Stewart 1960. s razlogom prozvao Zelenim paklom, što zbog lepote, što zbog opasnosti, imenom koje i danas nosi. Samo do 1969. na Nordschleifeu je poginulo pet F1 vozača, što je Nürburgring učinilo drugom najsmrtonosnijom trkačkom stazom u istoriji Formule 1.

Nakon stravične nesreće Nikija Laude 1976., u kojoj je živ goreo, a kojoj je prethodila žučna rasprava o tome treba li se trka zbog jake kiše uopšte održati i koju je prevodio upravo Lauda, zauvek je prekinuto takmičenje Formule 1 na Nordschleifeu.

U samo jednom krugu možete promeniti četiri godišnja doba i susresti gotovo sve uslove kao na običnoj ulici. To ne nudi ni jedna druga staza na svetu. Začas su inženjeri i testni vozači iz svih delova sveta preplavili Nürburgring i upravo tu, do krajnjih granica, testirali svoje sportske automobile.

Veći deo godine, kad se na njemu ne testira niti trka, Nordschleife je zapravo javna staza otvorena za tzv. turističke vožnje: svako, baš svako s vozačkom dozvolom i tehnički ispravnim automobilom može tada voziti Nürburgringom.

Nürburgring je jedina staza na svetu na kojoj u istom trenutku možete videti i Ferrari i Vespu, pick-up i BMW s dva bicikla na krovnim nosačima ili pak DHL-ov kombi koji pretiče Volkswagen Polo. Ne začuđuje stoga što je vožnja na Ringu za svakoga vatreno iskustvo, a prvi krug na Nordschleifeu je nešto što se ne zaboravlja do kraja života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *