kako pripremiti vozilo za put

Kako pripremiti vozilo za put na odmor?

Korisni saveti Vesti

Kako pripremiti vozilo za put?

Korona virus i dalje hara, ali za mnoge, on ne znači odustajanje od dugo iščekivanog letovanja. Dok neki od naših čitalaca planiraju da vrele dane provedu na moru, za druge je ovo jedinstvena prilika da se upoznaju sa čarima Srbije.

Jedno je sigurno – prilagoditi se novim pravilima putovanja je neophodno u doba korone. Zbog činjenice da grupni aranžmani mogu da doprinesu širenju zaraze, mnogi se odlučuju na putovanje u sopstvenoj režiji.

Sem veće bezbednosti u trenutnim okolnostima, putovanje sopstvenim automobilom je, takođe, i stvar ličnog komfora. Omogućava Vam da se opustite, spakujete sve što Vam je potrebno, kao i da prilagodite maršutu puta svojim ličnim interesovanjima. Ovo je šansa da u putovanje napokon uključite sve one aktivnosti koje striktno organizovane ture ne mogu da Vam pruže.

Međutim, čak iako ste proučili mapu, spakovali dovoljno hrane i obezbedili potrebna dokumenta, to i dalje ne znači da ste spremni da krenete automobilom na letovanje.

Česte gužve na saobraćajnicama i visoke temperature su nešto sa čim se vozači neprestano susreću tokom vrelih letnjih dana. 

Kako biste bili sigurni da Vas vozilo neće izneveriti, veoma je značajno da proverite njegovu ispravnost i pripremite ga za dug put na vreme.

Istestirajte kočioni sistem

Važnost kočnica ne treba objašnjavati, posebno kada je u pitanju put na daleku destinaciju. Samo ponašanje automobila tokom vožnje, kao što su kočnice koje cvile ili propadaju, govori dosta o stanju kočionog sistema. Konsultujte pouzdan servis koji će detaljno pregledati sve delove kočionog sistema – pločice, diskove, kočione cevi i creva –  i zameniti ih, ukoliko je to potrebno.

Popravite saobraćajnu signalizaciju

Nezavisno od toga u kojoj se državi nalazite, zvučna i svetlosna signalizacija je jedini „jezik“ koji Vam je potreban da se sporazumete sa drugim učesnicima u saobraćaju. Takođe, treba imati na umu da su kazne za neispravnu signalizaciju veoma visoke, bez obzira da li putujete na Zlatibor ili Halkidiki.

Stoga je bolje proveriti funkcionalnost saobraćajne signalizacije i, po potrebi, zameniti ono što ne radi. To uključuje kratka svetla, duga svetla, dnevna svetla, poziciona i stop svetla, svetla za maglu, pokazivače pravca, rikverc svetla, kao i sirenu.

Pravilno naduvajte gume

Pravilan pritisak u gumama omogućava sigurnu vožnju, duži životni vek gume i uštedu goriva. Previše mekane gume se mogu dodatno oštetiti i, samim tim, usporiti vožnju i izazvati brojne probleme. S druge strane, previše naduvane gume ne prijanjaju adekvatno na put i utiču na Vašu kontrolu nad vozilom.

Da biste proberiti da li su Vaše gume na automobilu dobro naduvane, potrebna je detaljna provera pritiska u gumama. Za taj poduhvat Vam je potreban merač pritiska u gumama koji ćete primeniti na sva četiri pneumatika.

Takođe je bitna i provera gazećeg sloja na gumama. Na primer, ako je jedna guma više izlizana od ostalih, to može da ukaže na oslabljene amortizere ili na loše centirane točkove. Ako se gume habaju po sredini, velike su šanse da su previše naduvane. Habanje sa spoljašnje strane uglavnom ukazuje da guma negde ispušta vazduh. Ako primetite da je guma oštećena, konsultujte vulkanizera i rešite kvar pred polazak na put.

Proverite nivo tečnosti u vozilu

Pre nego što se zaputite na letovanje, provera tečnosti u vozilu je ključna. Proceduru možete obaviti i sami.

Počnite od provere motornog ulja, za šta je prvo potrebno da pronađete merač nivoa ulja. Dobro ga obrišite čistom krpm, kako biste eliminisali prethodne tragove ulja, a potom ga vratite u rezervoar. Izvucite štapić iz rezervoara i uporedite trag ulja sa zarezima na štapiću.

Ukoliko je nivo ulja u rezervoaru blizu donje granice, dopunite ga. Ako niste sigurni koliko ulja da sipate, točite manje količine i ponovite proces merenja nivoa ulja nekoliko puta.

Ukoliko ste skoro dosipali ulje, a ono je i opet na minimumu, to je potencijalni razlog za brigu. Konsultujte svog mehaničara da detaljno proveri rezervoar i utvrdi da li ulje curi negde.

Takođe je važno proveriti i ostale tečnosti u vozilu, kao što je ulje za kočnice, rashladne tečnosti, tečnost za automatski menjač i tečnost za vetrobransko staklo.

Prekontrolišite rashladni sistem motora

Prilikom dužih vožnji, posebno po letnjim temperaturama, normalno je da se motori vozila greju. Kako se motor ne bi pregrejao na sred nepoznatog puta, postarajte se da njegov rashladni sistem radi kao švajcarski sat.

Proverite creva za prenos rashladne tečnosti i utvrdi da ne cure. Imajte na umu i da kaiševi vremenom slabe. Konsultujte stručnjake da provere njihovo stanje i zamene ih, ako su popustili.

Napunite akumulator i proverite kleme

Da biste bezbedno stigli na datu destinaciju u željeno vreme, proverite da li je akumulator ispravan i napunjen.

Trebalo bi da proverite i kleme koje, ako ne vodite računa o njima, mogu dovesti do značajnih gubitaka energije. U slučaju da se na kablovima za akumulator uhvatila korozija, što je čest slučaj, trebalo bi da ih skinete i očistite. Za to se uglavnom koristi četka i rastvor vode i sode bikarbone.

 

Kako se Vaš pažljivo isplanirani put na idiličnu destinaciju ne bi pretvorio u noćnu moru, počnite od detaljne pripreme vozila. Neke od ovih komponenti možete i sami da istestirate, ali ako nemate iskustva u ovim aktivnostima, uvek je bolje da angažujete stručnjake koji će proveriti celokupno stanje Vašeg ljubimca i zameniti sve što je potrebno.Posetite adresar auto servisa na našem sajtu i pripremite automobil za put na vreme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *