Održavanje vozila na vrućinama

Korisni saveti Vesti

Leto donosi nove izazove za vozače. Kao što mogu da nepovoljno utiču na ljudsko zdravlje, tropske temperature takođe mogu da nanesu veliku štetu vašem četvorotočkašu. Detaljan tehnički pregled i redovno održavanje samo su neki od koraka koje bi svako trebalo da preduzme.

U nastavku, saznajte nekoliko korisnih saveta o održavanju vozila tokom vrelih letnjih dana.

Zamena guma

„Korišćenje zimskih guma leti- da ili ne?“ pitate se. Da bi uštedeli, mnogi vozači se odlučuju da koriste zimske pneumatike leti. Međutim, ovo je pogrešna odluka jer postoje mnogobrojne razlike između zimskih i letnjih guma.

Prvo, smeša od koje se prave zimske gume je znatno mekša, kako bi pružila što bolju upravljivost na mokrim putevima prekrivenim snegom. Šare na zimskim gumama su dublje i šire. Visoke temperature su pogubne po zimske pneumatike. Sem što se pri toploti troše brže, oni takođe propadaju neravnomerno, što dodatno može ugroziti vožnju.

Korišćenje zimskih guma vam neće pomoći da uštedite novac tokom leta, takođe. Naprotiv, takva navika samo može povećati vaše troškove. Zimske gume imaju visok otpor pri vožnji, što utiče i na potrošnju goriva.

Letnje gume, sa druge strane, sadrže manje prirodne gume, što ih čini čvršćim  odnosu na zimske pneumatike. Pri višim temperaturama, letnje gume imaju znatno kraći zaustavni trag pri kočenju. Samim tim što je gazna površina šira, kontakt sa putem je bolji, što unapređuje sigurnost u vožnji. Letnje gume vam, takođe, pomažu i da uštedite na gorivu jer stvaraju manji otpor.

Kada menjate gume, bitno je da zamenite sve četiri istovremeno.

Sem montiranja letnjih guma, obratite pažnju održavanje pritiska u njima jer on utiče na dužinu zaustavnog puta pri naglom kočenju. Informacije o optimalnom pritisku u pneumaticima možete pronaći na nalepnici na vašem automobilu ili u knjižici koju ste dobili uz njega, kao i na internetu. 

Želite da nađete vulkanizera u svom komšiluku? Potražite na auto-moto-svet.rs!

Održavanje klima uređaja

Tokom vrelih letnjih dana, održavanje klima uređaja u autu je ključna za vozače. Sem što vožnju čini prijatnijom, ispravna klima takođe smanjuje potrošnju goriva i zagrevanje motora. Ona redukuje i mehaničko i toplotno operećenje.

U nedavno objavljenom članku o dezinfekciji vozila za vreme korona virusa, govorili smo o tome kako pravilno očistiti klima uređaj. Naime, ako se ne održava pravilno, rashladni sistem u autu je rasadnik mikroorganizama. Imajte to na umu u današnjoj nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, posebno tokom toplih letnjih dana kada klimu svakodnevno koristite.

Da biste samostalno očistili klimu u autu, potrebno je da kupite specijalizovane pene i sprejeve za čišćenje, kao i da zamenite polen filtere.

Ukoliko primetite da se u kabini sakuplja voda dok klima radi, velika je verovatnoća da se kondenz crevo za klimu zapušilo. U tom slučaju, posetite servisera za auto klime i rešite ovaj problem što pre.

Kontrola rashladne tečnosti

Kako motor ne bi „prokuvao“ u sred vožnje na velikim vrućinama i ostavio vas bespomoćne na sred puta, redovno proveravajte nivo rashladne tečnosti. Ukoliko ste tečnost dopunili, a temperatura motora u autu je kritično visoka, konsultujete vaš auto servis. Bitno je da sistem regulacije hlađenja bude ispravan kako na vreme otvorio termostat i uključio ventilatore.

Povremeno otvorite haubu i proverite u kakvom su stanju creva rashladne tečnosti i pumpe za rashladnu tečnost. Ukoliko primetite da su kaiševi koji pokreću pumpu oštećeni, zamenite ih, kako biste sprečili pregrevanje motora.

Zaštita elektronike

Visoke temperature mogu da ugroze elektroniku u vozilu, koja upravlja raznim delovima vašeg vozila, od vazdušnih jastuka do kontrolne jedinice motora.

Kako ne bi došlo do pregrevanja elektronike u vozilu, bitno je da tokom letnjih meseci koristite štitnike za sunce, posebno preko volana i instrument table. Postavljanje auto folije za zatamnjivanje stakala takođe može doprineti znatnom smanjenju temperature u vozilu, istovremeno poboljšavajući estetiku vašeg ljubimca. Pored zaštite enterijera, ova opcija će pomoći i vozačima da se lakše nose sa vožnjom u vrelim danima. Setite se samo koliko ste puta seli na ,,užareno” sedište ili dotakli vreo upravljač.

Takođe, parkiranje u Beogradu, Novom Sadu i ostalim užurbanim sredinama se često pretvori u frustrirajuće iskustvo za vozače, posebno kada ste prinuđeni da vozilo ostavite na suncu satima. Sem opasnosti po zdravlje, pregrevanje može oštetiti i motor i elektroniku vozila. Imajte u vidu da pravljenje promaje ili paljenje klime neposredno pre polaska uglavnom neće pomoći ako je vozilo bilo duže izloženo visokim temperaturama. Privatna ili javna garaža su najefikasnije rešenje, a ukoliko to nije opcija, hladovina je dobrodošla. 

Vodite računa o zdravlju dok vozite:

  • Ukoliko je vozilo bilo dugo na suncu, temperatura u kabini može da dostigne impresivnih 76 stepeni. Pre nego što uđete u vozilo, uvek otvorite sva vrata i napravite promaju. Ukoliko postoji mogućnost da daljinski uključite klimu, to i učinite.
  • Nikada ne ostavljajte dete ili ljubimca u vozilu, posebno na visokim temperaturama.
  • Vodite računa o korišćenju klime. Spuštanje temperature na minimum nije opcija jer u vozilo ulazite sa visoke temperature. Razlika u temperaturi napolju i unutar vozila ne bi trebalo da pređe 10 stepeni. Pre vožnje, spustite prozore i uključite klimu, kako bi se stvorila prijatna atmosfera. Tokom vožnje, klima nikada ne bi trebalo da duva u putnike. 
  • Dečija sedišta obavezno prekrijte svetlom tkaninom koja će odbiti sunce. Pre nego što stavite dete u kola, proverite temperaturu sedišta kako ne bi došlo do opekotina.

Kako vi štitite vozilo tokom leta? Da li ga sami održavate ili taj zadatak ostavljate proverenom servisu? Bilo da vas zanimaju polovne gume ili ugradnja auto klime, posetite naš adresar na auto-moto-svet.rs i učinite letnju vožnju prijatnijom! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *