kako dezinfikovati auto

Kako Dezinfikovati Automobil: Pravila Koja Treba Primenjivati I Posle Korona Virusa

Korisni saveti Vesti

Od početka epidemije korona virusa, mnogi učesnici u saobraćaju su počeli da izbegavaju sredstva javnog prevoza kako bi sprečili širenje zaraze. Danas, u periodu kada virus jenjava, za mnoge je vožnja u komforu ličnog vozila i dalje najsigurnija opcija.

Međutim, da li ste znali da je Vaš automobil takođe potencijalni prenosilac korona virusa? Naime, virus se može danima zadržati na metalnim, plastičnim i platnenim delovima vozila.

Pranje i dezinfekcija spoljašnjih delova vozila, posebno guma, kvaka i vrata, može da pomogne. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je higijena unutar automobila znatno važnija.

Saveti o održavanju higijene unutrašnjosti automobila su često oprečni. Od korišćenja dezinfekcionih sredstava iz kućne radinosti pa sve do upotrebe alkoholnih pića umesto etanola, predloga ne manjka.

Zato, ako i dalje niste sigurni kako da pravilno dezinfikujete automobil, ne brinite. Niste jedini.

U danasnjem članku, naučićemo Vas jednostavnim pravilima dezinfekcije koja ćete nastaviti da primenjujete i posle pandemije.

Koje je najefikasnije sredstvo za dezinfekciju automobila?

Prvo detaljno usisajte i operite unitrašnjost vozila da biste uklonili mrvice i fleke. Za to Vam je potreban usisivač, nekoliko krpa i efikasan deterdžent za pranje sudova. Kada detaljno operete, osušite i provetrite sve površine, sledeći korak je dezinfekcija.

Od samog početka epidemije, saznali smo da je sedamdesetoprocentni alkohol najefikasnije dezinfekcino sredstvo u borbi protiv korona virusa. Važno je napomenuti i da je alkohol ujedno i nabezbednije sredstvo koje se sigurno može koristiti na većini materijala.

Džef Staut, izvršni direktor kineske kompanije „Yanfeng Automotive Interiors“ se slaže sa tim. On naglašava da se u fabrikama ovog lidera automobilskih enterijera takođe koristi izopropil alkohol za uklanjanje mrlja u automobilima pre njihovog transporta.

Iako natrijum-hipohlorit, poznatiji kao varikina, takođe efikasno „ubija“ koronu, izbegavajte je tokom dezinfekcije enterijera vozila jer može izazvati fleke i oštećenja.

Takođe, postoji i čitava lista sredstava koja ne ubijaju korona virus. Na njenom samom vrhu je asepsol, praćen sodom bikarbonom, limuntusom, sirćetom, etarskim uljima i alkoholnim pićima.

Održavanje kožnih sedišta u autu

Bilo da je prirodna ili ekološka, koža je veoma nežan materijal i, samim tim, zahteva veću dozu obazivosti.

Usisavanje je jedan od najvećih neprijatelja kožnih sedišta jer može dovesti do oštećenja koja nećete moći da sanirate. Uvek koristite meke četke koje neće izgrebati površine.

Još jedna česta greška jeste pranje kožnih elemenata sunđerom natopljenim vodom i deterdžentom. U tom slučaju, sunđeri u sedištu će upiti vlagu i neće moći da se adekvatno osuše, što vremenom može rezultirati veoma neprijatnim mirisom.

Koža u automobilima poseduje zaštitne slojeve, koji je štite od agresivnih sredstava. Međutim, česta upotreba jakih dezinfekcionih sredstava mogu dovesti do slabljenja zaštitnog sloja i prevremenog habanja površina. Ako je koža bojena, preagresivna sredstva mogu takođe izbledeti boju i izazvati fleke.

Kao što možete da pretpostavite, različiti tipovi kože u automobilu zahtevaju drugačiju negu. Baš zato je veoma bitno da znate vrstu kože u Vašem automobilu i informišete se o specijalizovanim sredstvima za održavanje. Izbor na tržištu je veliki, pa se fokusirajte na one kreme i sprejeve koji će delikatno očistiti sve kožne površine, štiteći ih od pucanja i dajući im sjaj i mekoću.  

Posle nanošenja sredstva, najbitnije je da ga nežno umasirate u sedišta i pustite da se prirodno osuši.

Kako očistiti klima uređaj u automobilu?

Klima uređaj više nije luksuz, već potreba modernog vozača. Međutm, ona je takođe i jedan od najrizičnijih uređaja u automobilu jer se u njoj razvijaju mikroorganizmi koji izazivaju alergije, iritacije i plućna oboljenja. Konstantno uduvavajući nezdrav vazduh u kabinu, klima je pouzdan saveznik korona virusa, omogućavajući mu da lakše cirkuliše i razmnožava se.

Servisiranje klima uređaja u automobilu je dostupno u većini servisa, ali nažalost, cena ove usluge je često visoka. Dobra vest je da možete sami očistiti klimu u autu. Za ovaj poduhvat će vam biti potrebna specijalizovana hemijska sredstva, kao što su posebne pene i sprejevi za čišćenje klima uređaja.

Nakon što nanesete sredstvo, ostavite klimu uključenu i zatvorite auto, kako bi se uz adekvatnu cirkulaciju vazduha, pročistili i najudaljeniji delovi rashladnog sistema. Takođe, neophodna je i promena filter kabina kako bi se uklonili mikroorganizmi i prašina.

Koji delovi automobila su najpodložniji korona virusu?

„Pranje i dezinfekcija vozila svakog dana iziskuje dosta vremena,“ verovatno ste pomislili u sebi dok ste čitali ove savete. Nažalost, ovo su samo neka od mnogih osnovnih pravila koja bi trebalo da primenjujemo kako bismo zaštitili sebe i ostale putnike.

Ipak, ne morate da temeljno dezinfikujete celokupan enterijer automobila svakog dana. Umesto toga, fokusirajte se na one elemente koje najćešće dodirujete tokom vožnje, kao što su:

·         Radio

·         Touch ekran

·         Dugmad klima uređaja

·         Ručica menjača

·         Volan

·         Ručna kočnica

·         Dugmad za nameštanje sedišta

·         Dugmad za pomeranje prozora

·         Nasloni za ruke

·         Kopče sigurnosnog pojasa

·         Sve kvake, unutrašnje i spoljašnje

Prilikom pranja i dezinfekcije, izbegavajte da natapate sunđer ili prskate alkohol direktno iz prskalice, kako tečnost ne bi doprila do elektronike ili oštetila ekrane osetljive na dodir.

Iako korona virus slabi, slučajeva novoobolelih i dalje ima. Da bismo sprečili širenje zaraze, moramo biti odgovorni, kako prema sebi, tako i prema drugima.

Sem dezinfekcije, redovno provetravajte vozilo i brišite ključeve pre i posle upotrebe. Ne zaboravite da redovno dezinfikujete ruke sredstvima na bazi alkohola, kao i da nosite zaštitnu masku kada se u vozilu nalazi više od jedne osobe.

Kako Vi dezinfikujete vozilo u doba korona virusa? Pišite nam u komentarima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *