Omiljena boja automobila u 2019. godini

zanimljivosti

Danas su boje naših četvorotočkaša široko dostupne ali i dalje na putevima dominira jedna.

Oko 39 procenata vozila proizvedenih širom sveta je bele boje, prema istraživanju nemačke kompanije BASF o automobilskim bojama za 2019. godinu. Dok je u regionu Azije i Pacifika skoro svaki drugi auto bele boje, u Severnoj Americi i EMEA regionu je tek svaki treći auto ove boje, navodi se u saopštenju BASF-a. Ostale ahromatske boje – crna, siva i srebrna – dolaze odmah nakon bele po popularnosti. One zajedno prekrivaju još 39 odsto vozila proizvedenih 2019. godine. Ovaj trend se odrazio na još jedan segment – SUV.

Sa oko 77 posto ahromatskih boja koje dominiraju putevima u EMEA regionu, bela boja, koja je ujedno najpopularnija, u blagom je padu. Rasprostranjenost srebrne boje je takođe u blagom opadanju, dok siva nastavlja uspon sa oko 20 odsto sivih automobila na tržištu.

Hromatski segment je takođe u porastu: gotovo svaki četvrti automobil u Evropi je bio neke hromatske boje. U tom segmentu plava i dalje vodi sa 11 odsto rasprostranjenosti na tržištu. Sa oko 160 različitih nijansi, plava vodi i u pogledu raznolikosti svojih nijansi.

Bež boja, sa svojim udelom od dva procenta se prvi put značajno ističe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *