porsche and ferrari

Porsche i Ferrari – šta ih spaja?

Vesti zanimljivosti

Porsche i Ferrari

Proizvođači sportskih automobila koje spaja propeti konjić

Porsche i Ferrari automobili sa istom životinjom u obeležju, premda se prvo povezuje sa Ferrari-jem nalazi se i u sredini znaka slavnog porsche-a, a koren im je verovatno isti.

Propeti konjić (Cavallino rampante ital.) slavni Ferrarijev znak na žutoj podlozi koja simbolizuje grad Modenu, u prvom se svetskom ratu nalazio na avionu italijanskog vazduhoplovnog asa Francesca Baracce, pilota s čak 34 vazdušne pobede, a njegova majka je nakon jedne od pobeda koje je ostvario mladi Enzo Ferrari, preporučila da njegovi automobili ubuduće nose taj izuzetno cenjeni znak. 

Enzo Ferrari, mladić skromnog porekla, time je dobio dopuštenje, ali i obavezu korišćenja znaka najpoznatijeg italijanskog ratnog heroja. Kako je sam mnogo puta naglašavao, upravo je sećanje na Baraccu bila je jedna od motivacija koje su ga nagnale da uvek traži više, dalje i bolje i ostvari večnu slavu simbolu propetog konjića.

porsche i ferrari

Porsche, najveći rival Ferrari – ja takođe koristi figuru propetog konića na svojim automobilima.   Ova je fabrika, osnovana iste godine kada i Ferrari, 1947., s ne manje značajnom istorijom, kao integralni dio svog znaka odabrala propetog konjića iz grba grada Stuttgarta.

Zanimljivo je da heraldičari pretpostavljaju kako je i poreklo Baraccinog propetog konjića inicijalno bilo povezano upravo s grbom Stuttgarta! Po nikad dokazanoj teoriji Baracca je navodno znak preuzeo s jednog od aviona koje je srušio, a koji je pripadao nekom stuttgartskom pilotu.

Zanimljivo je da heraldičari pretpostavljaju kako je i podrijetlo Baraccinog propetog konjića inicijalno bilo povezano upravo s grbom Stuttgarta! Po nikad dokazanoj teoriji Baracca je navodno znak preuzeo s jednog od aviona koje je srušio, a koji je pripadao nekom stuttgartskom pilotu.

Pročitajte i ostale Vesti ili nas zapratite na društvenim mrežama

Drage dame vozači pročitajte šta nudi novi portal za žene www.zenskebubice.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *