Prve države sa registarskim tablicama

Prošlost na točkovima Vesti

Svima je jako poznato da bez registarskih tablica nema upravljanja vozilom. U zavisnosti od toga u kojoj državi registrujete vozilo, tablice mogu predstavljati grad ili državu,  ali u svima pruža poseban broj preko koga je moguće pronaći informacije o vlasniku i automobila u arhivi.

Da li ste se zapitali koja država je bila prva koja je predstavila registarske tablice?

Francuska je postala prva država koja je zahtevala registarske tablice 1893. godine, dok je Nemačka pratila korak tri godine kasnije. Ipak, u obe države vlasnici su bili primorani sami da ih proizvode i na njima bi pisalo njihovo ime i adresa.

Prve nacionalne registarske tablice su debitovale u Holandiji 1898. godine. Njih je lično izdavala lokalna vlada, a njima bi se nalazilo jedno ili dva slova (zavisno od provincije u kojoj vlasnik živi) i pet brojeva.

Slična situacija je bila i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Njujork je postao prva savezna država koja ja zahtevala registarske tablice 1901. godine, ali slično kao i Francuska i Nemačka, njih su proizvodili vlasnici lično i na njih uglavnom stavljali svoja imena. Tek dve godine kasnije savezna država Masačusets postaje prva u kojoj je vlada izdavala registarske tablice. Amerikanci su takođe imali i sistem gde bi vlasnici svake godine dobijali nove tablice, a od 1920-ih godina svaka savezna država je bila u stanju da napravi sopstveni dizajn sa karakteristikama koje oslikavaju tu državu u najboljem svetlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *