Brexit – Katastrofa za automobilsku industriju?

Vesti

Ako Velika Britanija izađe iz Evropske unije bez novog trgovinskog sporazuma, to će biti “katastrofa”, upozorili su u ponedeljak predstavnici evropske automobilske industrije, predviđajući skuplju proizvodnju i više cene vozila.

“Pregovarači obe strane moraju po svaku cenu da spreče da tranzicija završi izlaskom (Britanije) ‘bez dogovora'”, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Prema proceni ACEA-e, izlazak Britanije iz EU-a bez dogovora “koštao bi evropski automobilski sektor oko 110 milijardi evra izgubljene trgovine u sledećih 10 godina i ugrozio bi radna mesta” u sektoru.

Udruženje je pozvalo pregovarače EU-a i Velike Britanije “da hitno obezbede dogovor kojim će se urediti nulte carinske stope i moderna pravila o poreklu, uz izbegavanje različitih propisa ‘na dve obale La Manša'”.

Britanija je EU službeno napustila u januaru ali je u prelaznom periodu koje traje do kraja godine i dalje deo jedinstvenog tržišta i carinske unije EU-a.

Ako novi sporazum ne bude postignut do 31. decembra, trgovina između Britanije i EU-a će podleći nepreferencijalnim propisima Svetske trgovinske organizacije (WTO), koji će značiti 10-procentne carine na automobile kao i carine do 22 posto na kombije i kamione. To će značiti skuplju proizvodnju i više cene vozila za kupce, upozorava ACEA.

Britanija ima veliku automobilsku industriju, uglavnom usmerenu na izvozna tržišta EU-a. Prošle godine je proizvela oko 1,3 miliona putničkih automobila, uključujući i brendove Nissana, Honde, BMW-ovog Minija i Opel/Vauxhalla, napominje dpa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *