Prvi vozač automobila je ŽENA ?!

Prošlost na točkovima Vesti

Iako postoji nepisano pravilo da su muškarci bolji vozači od žena, mnogi ne znaju da je upravo jedna žena bila prvi vozač automobila ikada. Kroz sledeći tekst upoznajte odvažnu Bertu Benz – ženu koju smatraju “majkom” automobila.

Ko je Berta Benz?

Berta Benz bila je supruga pionira automobilske industrije, Karla Benz – a, čoveka čija je ideja izrodila jednu od najpoznatijih i prodavanijih modela automobila – “Mercedes Benz”.

Neobično vozilo na tri točka, koje je tadašnjem posmatraču izgledalo kao kočija bez konja, bilo je Karlov izum. Iako je smatrao da svet još uvek nije spreman za automobile, Berta je bila suprotnog mišljenja.

Čvrsto verujući da je svet spreman za novine, 1888. godine, bez znanja svoj supruga, Berta je odvažno krenula u put dug 106 km. Verovala je da Karlov i njen izum u koji su ulozili dosta novca, pretstavlja koristan izum i da ukoliko se svetu prikaže na pravi način, može donesti veliku finansijsku korist.

Kako je izgledala prva vožnja?

Tokom svog epskog putovanja, Berta, koja je posedovala zavidno znanje iz mehanike, uspela je da otkloni više kvarova, a usput je morala da se zaustavi u gradiću Vislohu, kako bi od lokalnog apotekara kupila još goriva za automobil.

Berta na ovom istorijskom putovanju nije bila sama. Pomagali su joj sinovi Ričard (13) i Eugen (15), koji su, između ostalog, bili zaduženi da snabdevaju motor neophodnom vodom za hlađenje, koja je morala često da se dopunjava.

Oni su u više navrata bili prinuđeni da poguraju automobil na uzbrdicama, s obzirom da vozilo nije imalo dovoljno snage da samo uz pomoć motora savlada strme uspone na putu. Berta je na kraju uspela u svom naumu i kada je stigla na odredište, obavestila je svog supruga telegramom o uspešno završenom putovanju.

Čak je i ponovila podvig, kada se nekoliko dana kasnije automobilom vratila u Manhajm.

Ovoj sjajnoj ženi je čak i “Mercedes – Benz” odao priznanje u kratkom videu na oficijalnom youtube kanalu Mercedes – Benz USA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *