Prvi automobil u Srbiji

Prošlost na točkovima Vesti

Ponosno (skoro nadmeno) na ovoj fotografiji izgleda trgovac Boža Radulović, prvi Srbin koji je davne 1903. godine u svoju “imovinsku kartu” sa pravom mogao da doda da je vlasnik svetskog čuda kosmičkih razmera – automobila. Ipak, fotografija prećutkuje i više nego što otkriva…

Prvi vlasnik automobila u Srbiji bio je Boža Radulović, bogat rentijer iz Beograda 1903. godine.

Pre svega, Radulović, kojem je automobil marke “Nesseldorf” iz Beča 3. aprila 1903. vozom dovezen do Beograda, ne samo da nije znao kako se skalamerijom čije je ponosni vlasnik postao upravlja, nego nije imao “petlje” ni da proba da nauči.

Umesto toga, on je svog prijatelja, fotocinkografa (fotografa), Sretena Kostića zamolio da postane njegov “šofer”. Sreten nije imao pojma šta je to “šofer”, ali je imao znatno više radoznalosti i kuražnosti od Bože, pa se upustio u avanturu.

Usput, kompanija od koje je automobil kupljen je u Beograd poslala i prvog instruktora vožnje u Srbiji, Nemca čije ime nikada nije zapisano u istorijskim knjigama. Ovo je u to vreme bila uobičajena praksa, a instruktor je novog vlasnika vožnji učio ravno 45 dana.

Istorija kaže da je prva vožnja počela od Železničke stanice, nastavila se uz Nemanjinu i Ulicu Kneza Miloša, a završila se na Topčideru…

U tekstu magazina “Automobil” bilo je i ovakvih reakcija na prvu vožnju kroz Beograd:

Prođe aždaja kroz naše selo, svetle joj oči nadaleko i brekće, a cepa sve što joj stane na put!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *