Renault Megane eVision koncept

Predstavljamo Vesti

Renault novim konceptom Megane eVision najavljuje elektirčnu budućnost ovog modela u formi kompaktnog SUV-a. Serijski model očekuje se 2021. godine.

Megane eVision je evolucija koncepta Morphoz iz marta ove godine i mnogo je bliža serijskom modelu od tog vozila. Megane je bio zvezda Renaultove ponude u prethodnih 25 godina, ali je sudbina oovg hečbeka dovedena u pitanje u poslednje vreme zbog sve veće popularnosti malih SUV modela i pada prodaje tradicionalnih hečbeka.

Novi šef Renaulta Luka de Meo rekao je da je Megane eVision nova interpretacija klasičnog Renaultovog hečbeka. On je izjavio da je ovo “samo početak” i da će uslediti čitava nova generacija inovativnih električnih modela.

Novi koncept koristi CMF-EV šasiju saveza Renault-Nissan-Mitsubishi. To je potpuno nova platforma napravljena za električne automobile, koja može da primi veoma tanko baterijsko pakovanje kapaciteta 60kWh ispod poda i kompaktan električni motor.

Agregat proizvodi 215KS i 300Nm, prenos snage se vrši na prednje točkove, a ubrzanje od 0-100km/h traje manje od 8 sekundi. Nije objavljen podatak o autonomiji, ali je u promotivnom materijalu navedeno da Megane eVision najavljuje vozilo koje će moći da pređe razdaljinu od Londona do Njukasla za isto vreme kao vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. To ukazuje na autonomiju od 440km.

CMF-EV platforma je fleksibilna, a Renault je potvrdio da se razmišlja i o modelima sa dva motora i snažnijim pogonom na svim točkovima.

Moguća je upotreba brzih punjača snage do 130kW, što znači da baterija novog koncepta može da se napuni od 0-80% za 40 minuta. AC punjenje vrši se snagom do 22kW.

Megane eVision je dugačak 4210mm, širok 1800mm, visok 1505mm i ima međuosovinski razmak od 270mm, što znači da je po dimenzijama uporediv sa kompaktnim SUV modelom Capture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *