Škoda Octavia RSiV: Spoj dva sveta – ekološka, a sportska

Vesti

Škoda je po prvi put u jedan RS model ugradila hibridni pogon. Osim toga, prvi put je i Octavia dostupna sa plug-in hibridnom tehnologijom.

Kao što je i najavljeno, Škoda je predstavila javnosti elektrifikovane verzije nove generacije modela Octavia, a u vrhu game je sportska RSiV varijanta sa plug-in hibridni pogonskim sistemom ukupne izlazne snage 245 KS (180 kW).

U srcu ovog automobila je 1.4-litarski TSI benzinski motor (110 kW/150 KS), a pomaže mu električni agregat od 85 kW. Zajedno, nude maksimalan obrtni moment od 400 Nm, koji se prenosi na prednje točkove preko automatizovanog 6-stepenog DSG menjača sa duplim kvačilom.

Kupcima su na raspolaganju limuzinska i karavan verzija modela RSiV .

Škoda se pohvalila da emisija CO2 iznosi oko 30 g/km u WLTP ciklusu, što znači da je već u skladu sa novim, strožim standardom emisije EU6d, koji će u Evropskoj uniji stupiti na snagu od 1. januara 2021.

Litijum-jonska baterija je kapacitet 13 kWh, pa automobil može da se vozi i samo na struju i to do 60 km, takođe prema WLTP mernom ciklusu. U električnom režimu vožnje obrtni moment iznosi 330 Nm.

U Sport modu, koji omogućava vozaču da koristi punu snagu automobila, Octavia RS iV ubrzava od 0 do 100 km/h za 7.3 sekundi. Maksimalna brzina automobila je 225 km/h.

Škoda je saopštila i da je sistem progresivnog upravljanja standardni deo opreme, baš kao i dinamično prilagođavanje sportskog ogibljenja koje je tipično za RS modele.

Naglašeni sportski crni elementi pružaju prepoznatljive vizuelne karakteristike, a Octavia RS iV ima i specifična LED svetla za maglu, kao i aluminijumske felne od 18 inča kao standard, dok kočione čeljusti privlače pažnju u tipično crvenoj RS boji.

Aluminijumske felne od 19 inča su dostupne kao opcija.

Češki proizvođač predstavio je i još tri elektrifikovane verzije svog bestselera.

Octavia iV je plug-in hibrid koji isporučuje 150 kW (204 KS) i ima takođe bateriju od 13 kWh, a dostupan je u Ambition i Style paketima opreme.

Osim toga, tu su i dve e-TEC verzije koje proizvode 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS). Ova dva modela po prvi put u brend Škoda donose 48-voltni “blagi” hibridni sistem (mild hybrid).

Izvor teksta: b92.net


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *