Zašto moj auto gubi snagu?

Korisni saveti Vesti

Nije retkost među vozačima da osete da automobil neće da „povuče“ i da gubi snagu kada ne treba. Svima nama ova pojava budi jako neprijatan osećaj. Svašta nam prolazi kroz glavu i obično svi mislimo da je to kraj i da je motor gotov. Međutim, ova pojava ne mora da znači da je autombil u kritičnom stanju i da ima kritičan kvar.

Zato će se portal auto-moto-svet.rs, potruditi da u nastavku testa, skrene pažnju na nekoliko mogućih kvarova i uzroka koji mogu dovesti do ove pojave.

Vazdušni filter

Ako vozite pretežno u gradu, onda je jako moguće da se vaš vazdušni filter jako brzo prlja. Filter ima funkciju da pročisti vazduh koji dolazi do motora i da tako spreči ulaženje nečistoća u komore motora. Ali kada se filter zaprlja, vazduh teško prolazi i može dovesti do „gušenja“ motora zbog kojeg on štuca i gubi snagu.

Sajla gasa

Kod starijih autombila, sajla gasa može takođe biti problem, naročito ako auto gubi snagu na uzbrdici. Često se dešava da se sajla olabavi ili da oslabi.

Katalizator i lamba sonda

Katalizator je filter koji pričvršćuje izduvne gasove, a lambda sonda predstavlja senzor koji vrši različita merenja u automobilu: Kada se katalizator zapuši, izduvni gasovi teže izlaze, što dovodi do težeg rada motora, ali i lošeg rada lamba sonde koja može slati pogrešne signale u kompjuter vozila.

Ovo su samo neki od najčešćih uzroka koji dovode do ovog problema, ali to ne znači da vaš automobil boluje od ovih boljki.Ako želite da se uverite šta je tačno problem, posetite vašeg mehaničara i on će vam brzo reći o čemu je reč.

Ukoliko nemate mehaničara od poverenja, posetite naš adresar i kontaktirajte nekog od naših prijatelja auto mehaničara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *