BMW povlači svoje hibridne modele

Vesti

Ovaj nemački gigant izdao je nalog za povlačenje određenog broja BMW „plug-in“ hibridnih modela usled mogućnosti izbijanja kratkog spoja u visokonaponskoj bateriji, izveštava Auto Motor und Sport.  Ovaj opoziv na globalnom planu uključuje 4.460 vozila. Nove isporuke pogođenih modela su obustavljene.

Ovim povlačenjem obuhvaćeno je čak 11 modela nemačkog giganta. Među njima su BMW G20 serija 3, G21 serija 3 Touring, F45 serija 2 Active Tourer, G11/G12 serija 7, G30 serija 5 i G31 serija 5 Touring, dok su iz serije X povučeni sledeći modeli: F48 X1, F39 X2, G01 X3 i G05 X5. Još jedan u nizu povučenih modela je i MINI Countryman koji je u proizvodnji bio od marta do avgusta ove godine.

Interna inspekcija otkrila je da metalne naslage na mestima zavarivanja nisu u potpunosti uklonjene tokom proizvodnje i da u retkim slučajevima, u zavisnosti od oblika, veličine i pozicije naslaga nastalih pri zavarivanju, kontaminacija tokom inicijalnog procesa punjenja može prouzrokovati otkazivanje i probleme poput kratkog spoja.

Kupcima pogođenih vozila je rečeno da ne pune baterije uz pomoć wallboxa ili na stanici za punjenje, sve dok se automobili ne provere.

BMW je Auto Motor und Sportu saopštio da će korektivne intervencije započeti uskoro. Uključiće proveru visokonaponske skladišne jedinice za vozila koja su već u rukama kupaca. U međuvremenu, o problemu je obaveštena i Federalna uprava za motorni saobraćaj (KBA). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *