Evolucija Mitsubishi logotipa

Prošlost na točkovima Vesti

Mitsubishi Motors Korporacija je šesti po veličini proizvođač automobila u Japanu i sedamnaesti u svetu. Ona je deo Mitsubishi Keiretsu, nekada najveće industrijske grupe u Japanu i formirana je 1970. godine iz automobilskog dela Mitsubishi teške industrije (Mitsubishi Heavy Industries).

Istorija Mitsubishi Motorsa seže stotinu godina unazad do 1870. godine. Tada je mladi japanski preduzimač Yataro Iwasaki, koji je radio za svoje feudalne gospodare, klan Tosa, odlučio da samostalno osnuje malu brodarsku firmu Tsukumo Shokai.

Tri Dijamanta

Za zaštitni znak kompanije, Iwasaki je uzeo grb svoje porodice, koji je pokazivao tri spojena dijamanta i grb Tosa klana, koji je predstavljao tri  spojena hrastova lista.

 Godine 1875 Iwasaki je odlučio da preimenuje firmu po samom logu: Tri dijamanta, na japanskom – Mitsubishi. Od tada, svaka firma koja je nastala iz te prvobitne brodarske firme nosila je ime Mitsubishi. Logo je u svojoj konačnoj formi registrovan 1914. godine.

Ovaj logotip je ojačan zadebljanjima na svakom od tri pojedinačna dijamanta 1964. godine, a aktuelni logo se ne razlikuje puno od ovog iz 1964. godine osim po postojanju natpisa Mitsubishi ispod stilizovanih krakova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *