Vision EQXX -1000km sa jednim punjenjem baterije

Predstavljamo Vesti zanimljivosti
Preko Alpa do Azurne obale putujući iz Sindelfingena, prešao je nešto više od 1000km u svakodnevnom saobraćajnom prometu. I to sa jednim punjenjem baterije.

Vision EQXX  krenuo je na europske puteve i pokazao se veoma učintkovitim. Putujući od Sindelfingena, preko Švajcarskih Alpa  do odredišta Cassis na Azurnoj obali, bez napora je prešao više od 1000 km u svakodnevnom saobraćaju, s jednim punjenjem baterije. Putovanje je započelo u hladnim i kišnim uslovima , a odvijalo se uobičajenim uslovima saobraćaja, uključujući produženo krstarenje brzom trakom do 140 km/h na njemačkom auto-putu. Stanje napunjenosti baterije pri dolasku bilo je oko 15 posto ili preostalim dometom od oko 140 kilometara, a prosečna potrošnja bila je rekordno niska od 8,7 kWh na 100 kilometara.

 

Ova vožnja na veliku udaljenost izvedena je sa zapečaćenom utičnicom za punjenje u pratnji nezavisnog stručnjaka iz sertifikovanog tela TÜV Süd. To službeno potvrđuje učinkovitost novog razvojnog pristupa Mercedes-Benza – holističko razmišljanje o učinkovitosti od pogona do aerodinamike i više od toga, do najsitnijih detalja, kao i rad uz još veću međufunkcionalnu saradnju i sa spoljnim partnerima. Ovaj novi temelj automobilskog inženjerstva doneo je novo merilo za učinkovitost i domet električnih vozila, a tehnologija iz Vision EQXX će biti implementirana u nadolazećim serijskim Mercedesovim vozilima.

 

“Uspeli smo!  S lakoćom smo prešli više od 1000 kilometara s jednim punjenjem baterije i potrošnjom od samo 8,7 kWh/100 km u stvarnim uslovima. Vision EQXX je najučinkovitiji Mercedes ikada napravljen. Tehnološki program koji stoji iza njega označava prekretnicu u razvoju električnih vozila. To podupire naš strateški cilj ‘Lead in Electric’,” kaže Ola Källenius, predsednik Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG.

 

Za još sličnih tekstova posetite naš BLOG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *