Formula 1 u Beogradu?

Prošlost na točkovima Vesti

Pre 81 godine je Beograd video prvu i jedinu trku Formule 1. Sve je održano u čast kralja Petra Drugog Karađorđevića koji je želeo da približi Jugoslaviju svetu. O ovom događaju je pisao i Dobrica Ćosić, a ostalo je zapamćeno da je 80.000 Jugoslovena napravilo nezapamćenu atmosferu.

Ova trka je bila preteča Formula 1, koja je danas planetarni brend, a nastupili su najbolji vozači sveta u bolidima Mercedesa i Auto uniona. Staza je bila duga 2794 metara, a voženo je ukupno 50 trka.

Trka je održana samo dva dana nakon što je Adolf Hitler izvršio invaziju na Poljsku, koja je označila početak Drugog svetskog rata, najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva. nakon ovog trenutka dolazi do prekida automoto takmičenja sve do kraja ovog sukoba.

Podela nagrada je održana u zgradi beogradskog Autokluba (danas Klub književnika), a ova trka se pominje u svim publikacijama vezanima za automoto sport vezanim za predratni automobilski sport.

Beogradski Muzej automobila je 1999. godine trebao da obeleži 60. godišnjicu ovog događaja, ali je ratno stanje onemogućilo da dođe do ovog događaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *