Goodyear -ovi saveti za uštedu goriva

Korisni saveti Vesti zanimljivosti

Goodyear -ovi stručnjaci savetuju kako da uštedite na gorivu uz pomoć guma

Dobar odabir i upotreba guma su bitni u saobraćaju jer su gume jedini kontakt automobila sa podlogom. Gume ne utiču samo na stabilnost vozila nego i na potrošnju goriva, tako da su Goodyear-ovi stručnjaci dali nekoliko saveta kako da uštedite na gorivu i samim tim pređete više kilometara.

Obratite pažnju na otpor kotrljanja i masu guma

Stručnjaci tvrde da su dve glavne stavke za uštedu goriva otpor kotrljanja i masa guma. Otpor kotrljanja je u stvari energija koja je potrebna da bi se guma kotrljala, to znači da ako je veći otpor treba i više energije za kotrljanje gume a samim tim motor ulaže više napora i troši više goriva. Zato pri kupovini guma biramo gme sa manjim otporom kotrljnja. Da bi se smanjio otpor proizvođači koriste napredne formule i inovativne dezene samih guma.
Kako tvrde stručnjaci i masa guma je jako utiče na potrošnju goriva. Što je guma lakša, manja je i masa samog vozila, a to olakšava rad samog motora. Koliko god da vam to na prvi pogled deluje zanemarljivo na nekoliko hiljada pređenih kilometara potrošnja je značajno manja.
Uprvo iz ta dva razloga Goodyear ima za cilj da do 2025. godine smanji otpor za 40 a masu za 9 posto na svojim gumama.

Kada birate gume morate da obratite pažnju i na svoj stil vožnje

Od samog stila vožnje zavisi na šta treba posebno obratiti pažnju pri odabiru guma. Goodyear -ovi stručnjaci savetuju mirnije vozače koji imaju u cilju da uštede na gorivu izaberu gume sa malim otporom kotrljanja dok malo dinamičnije vozače savetuju ipak da uzmu gume sa boljim prijanjanjem na podlogu.
Dobar odabir guma pored uštede goriva za duža putovanja znači i udobniji put.
Gume sa visokim performansama imaju dezen šare i samu gumenu smesu razvijenu za bolje prijanjane na podlogu i time se postiže bolje reagovanje i upravljanje vozila, a pritom je potrošnja goriva znatno veća.

Održavajte odgovarajući nivo pritiska u gumama

Za optimalnu prosečnu potrošnju goriva bitno je održavati odgovarajući nivo pritiska u gumama. Što je pritisak manji potrošnja je veća, jer se gume više greju. Pritisak u gumama koji je odgovarjuć za vaš automobil možete pronaći na nalepnici na unutrašnjem delu vozačevih vrata ili u priručniku za vozača vozila.
Proveravajte pritisak u gumama barem jednom mesečno i pred svako veće putovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *