Kada i kako je nastao brend Mercedes?

Prošlost na točkovima Vesti zanimljivosti

23. juna 1901. godine Daimler je zvanično registrovao brend Mercedes

Emil Jelinek, prodavac fabrike Daimler na Azurnoj obali, koji se na trkama takmičio automobilima Daimler, naručio je 36 novih modela (trećinu godišnje proizvodnje), uz uslov dobije ime po njegovoj 10-godišnjoj ćerki Mercedes.
Najstarija fabrika automobila na svetu nastala još 1880-ih, kad su Carl Benz i Gottlieb Daimler sasvim nezavisno razvili prva vozila sa motorima s unutarnjim sagorevanjem.
Sve do spajanja njihovih firmi 1926, fabrike koje su razvili Daimler i Benz bile su najveći tržišni konkurenti, a svoja nadmetanja su često prenosili i na trkačke staze.
25.og marta 1901. godina na trci u Nici prvi put se pojavljuje voyilo sa imenom Mercedes. U početku se ime odnosilo samo na taj trkački model, ali uspeh tog modela i poyitivan publicitet doveli su do toga da Daimler sve svoje modele proyove tako.
Manje od tri mjeseca nakon trke u Nici Daimler je 23. juna 1901. i službeno registrirao ime Mercedes i počeo ga koristiti. Zašto Mercedes? Emil Jelinek, prodavac fabrike Daimler na Azurnoj obali i strastveni automobilista. Na svim je trkama, kao lojalan trgovac, nastupao upravo u Daimlerovim automobilima. Njegova je potraga za laganim i brzim automobilom, kojim bi bilo lako upravljati otpočela 1900., kad je zatražio pomoć Wilhelma Maybacha, koji je tada radio za Daimler. Jelinek je odmah i naručio 36 automobila (otprilike trećinu tadašnje godišnje proizvodnje Daimlera), uz uslov da novo vozilo dobije ime po njegovoj tada 10-godišnjoj ćerki Mercedes. Prvi automobil Mercedes proizveden je 23. novembra 1900. Uostalom, Jelinek je ponekad i na trkama nastupao koristeći njeno ime kao pseudonim. Prvi je Mercedes 35 HP bio toliko uspešan da pokrenuo čitavu ovu priču.
Danas je to ime glavni deo najslavnijeg i najpoznatijeg automobilskog brenda na svetu – Mercedes-Benz. Uostalom, svi smo barem nekoliko puta u životu čuli da su svi ostali automobili samo automobili, dok je Mercedes – Mercedes.
Tu izreku nisu izmislili naši gastarbajteri, na vrlo se sličan način još 1905. reklamirala firma American Mercedes, koja je proizvodila egzaktne kopije ‘najpoznatijeg automobila na svetu’ – samo četiri godine nakon pojave imena Mercedes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *