Kako zameniti filter klime u automobilu

Korisni saveti Vesti

Filter kabine je u većini slučajeva lako zameniti …

Mnogi vozači zaboravljaju da menjaju filter klime. Njegova zamena je neophodna i obično se radi kada radite i mali servis, ondosno kada menjate filter ulja i samo ulje u vozilu. Pored filtera vazduha koji se nalazi u usinoj grani motora, filter klime je sledeći neophodan filter koji morate redovno menjati.

Filter klime bi trebalo da se menja na svakih 10-15 hiljada kilometara,a sada ćemo vam objasniti i zašto. Kao što vaš motor ima filter vazduha, tako i vaš klima uređaj ima filter. Njegova uloga je da zadrži grinje, prljavštinu i opasne čestice i da obezbedi da u kabini imate čist vazduh. Međutim, vremenom, ovaj filter se prlja i postaje zagušen, što dovodi do slabijeg hlađenja, lošeg rada klima uređaja, pa čak i kvarova na rashladnom sitemu.

Zbog toga je obavezno da na svakom malom servisu promenite i ovaj polen filter. To možete uraditi i sami, a na klipu ispod možete videti kako se on menja.

Lokacija filtera za klimu varira od automobila do automobila, pa pre zamene pročitajte korisničko upustvo kako biste videli gde se vaš filter nalazi. U većini slučajeva, filter klime nalazi se u kabini, kod suvozačevih nogu, ili ispod zaštitne plastike ispod haube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *