Kamere umesto retrovizora

Vesti

Da li Vi spadate u grupu onih koji bi radije koristili kamere umesto retrovizora?

Kamere i digitalni ekrani koji zamenjuju tradicionalne retrovizore sa ogledalima odavno nisu novost u auto-industriji. Ali se, uglavnom zbog lokalnih propisa, još uvek retko primenjuju na produkcijskim modelima.

Ova tehnologija sada stiže i na evropsko tržište, tačnije u Veliku Britaniju, gde je to zakonom dozvoljeno. Kupci Lexusa ES 300h na Ostrvu mogu da naruče “digitalne” spoljne retrovizore kao opciju po ceni od 1.600 funti (oko 1.900 evra).

Vozači će tako, umesto u klasični spoljni retrovizor, “bacati” pogled na 5-inčne ekrane smeštene u prednjim uglovima putničke kabine, ispred “A” stubova automobila.,Kamere koje odmenjuju ogledala u retrovizorima nalaze se u malim kućištima spolja, na mestu gde su se ranije nalazili konvencionalni retrovizori.

Kamere umesto retrovizora – prednosti

Lexus navodi više prednosti ove tehnologije, uključujući proširenu sliku na saobraćaj pozadi koje kamere omogućavaju, kao i eliminisanje takozvanog “mrtvog ugla” koji postoji kod klasičnih retrovizora sa ogledalom. Takođe, mala kućišta u kome se nalaze kamere (usled manje čeone površine) smanjuju otpor vazduha i buku u kabini tokom vožnje velikim brzinama.

Slika na monitorima je uvek jasna, bez obzira na to da li pada kiša ili sneg, što je još jedna od prednosti u odnosu na ogledala u retrovizorima. Čitav sistem uvezan je sa sistemom Blind Spot Monitor, a kamere se u noćnoj vožnji automatski prilagođavaju kada naiđe automobil otpozadi, kako bi se sprečila zaslepljenost od njegovih farova.

Lexus je predvideo i opciju proširenog prikaza onog što kamera vidi u slučaju kretanja u rikverc, kako bi vozač imao širu sliku i bolju preglednost. Kada se menjač izbaci iz rikverc pozicije, vraća se standardni prikaz slike na displeju.

Lexus će ovu tehnologiju predstaviti evropskoj publici u martu, na Sajmu automobila u Ženevi 2020.

Pročitajte i ostale vesti ili nas zapratite na društvenim mrežama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *