Ko ti je ovo radio?

Priče iz radionice Vesti zanimljivosti
Pitanje svih pitanja, paradoks, enigma, misterija… Voleo bih da znam iz koje ere potiče ovo pitanje ko god ga je prvi postavio nadmašio je Sfingu, Frojda, Šekspira… Da ne nabrajam dalje. Koriste ga gotovo svi majstori svake privredne grane, izrazito je nezgodno ako ti to pitanje postavi urolog, profesor pri predaji diplomskog rada i, recimo, ortak koji se razume u fotošop. Međutim, kada ti to pitanje postavi tvoj automehaničar, u tom trenutku ti duša spontano zajeca kao Marija Šarapova, preispituješ svoju grešnu prošlost i moliš za oproštaj greha koje ćes počiniti nakon reparacije vozila.
Nakon što je “majstor” postavio pitanje, u 90% slučajeva u mozgu mušterije razvija se vrlo kompleksni problem utemeljen na misonom eksperimentu Ervina Šredingera iz 1935. godine. Problematika ukratko: “Ako ga sada zadavim sajlom od kvačila, da li sam počinio zločin ili dobro delo?”. Ne možete znati odgovor, i bolje da ne saznate. Nakon pitanja obično sledi dobro uvežbana sekvenca svih (ne)mogućih kvarova na vozilu, koja napada nervni sistem mušterije, uzrokujući prekid misaonih funkcija, galopirajuću depresiju, osećaj sporog protoka vremena i dijareju. Ukoliko se sekvenca ne zaustavi blagovremeno, dolazi do katastrofalnih posledica po mušteriju, koje se manifestuju drugačije u zavisnosti od osobe do osobe, ali se sve posledice temelje na osećaju bespomoći.
U narodu postoji verovanje da su sekvence Srpskih majstora nastale u Negotinskoj Krajini, prilikom procesa topljenja olova. Navešću primer jedne sekvence(Čitanje na sopstvenu odgovornost). “Ovako prijatelju, kada se masa alternatora otkačila, premostila je na nosače motora. E vidiš, zbog toga ti je stradao homokinetički zglob, koji ti je oštetio kardansko vratilo. A znaš kako je kad crkne kardan… Brale, nema tu nazad. Dihtung pregoreo, ulje počelo da curi, pa onda remenica. A sve ti je to povuklo mnogo struje iz akumulatora koji moraš sada da menjaš, zajedno sa razvodnom kapom, ali imam ja odličan uvoz, ne brini se. Ajde sve je to sitno, a sta cemo sa štop svetlom, zbog njega moraš ceo far da menjaš i lamelu. A kad vec menjaš lamelu, bilo bi dobro da uradiš mali servis, sve je to povezano. A generalka ti ne gine svakako, ne valja ovo prijatelju, ne valja. To ti je to, ukratko, za početak, a sad da nastavimo dalje…” Da biste izbegli dalji DDoS napad, postoji “magična rec” – Kol’ko? Ako kažete “Koliko”, cena se uglavnom povećava za 50%. —Nastaviće se—
Tekst: Marko Milevski – Mardži

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *