Šta raditi sa neispravnim ključem od automobila?

Korisni saveti Vesti zanimljivosti

Ne paničite ukoliko vam se desi da ne možete da otključate automobil ili ako vam se desi da ne možete da ga startujete! Majstori otkrivaju sve prednosti, ali i mane ključeva za automobile. Prvo, važno je znati da daljinska komanda za centralno otključavanje nije isto što i kodirani ključ, iako se često nalaze spakovani u jedno kućište.

Iako danas postoji više vrsta kodiranih ključeva, oni rade po veoma sličnom principu. Najčešče imaju ugrađenu daljinsku komandu koja služi za otključavanje centralne brave, ali i čip koji u sebi “nosi” podatke kako bi motor mogao da startuje, a uz to imaju i standardni metalni deo kojim se mogu otključati vrata i ako postoji kontakt brava, startovati motor.

Šta kvari ključeve?

Kad nestane struje

Ovo je jeadan od najjeftinijih kvarova kodiranih ključeva sa daljinskom komandom. Prepoznaje se tako što izvesno vreme ključ “slabije radi” odnosno ne otključava vozilo svaki put kada se klikne na komandu, što znači da je oslabila baterija, koja je godinama trajala.

Savet majstora

Ako se dogodi da se pri zameni daljinska komanda “raskodira” ugurajte ključ u bravu za startovanje motora, dajte kontakt, stisnite dugme za otključavanje i držite ga nekoliko sekundi, a onda ključ skinite sa kontakta.

Zamena je laka kod većine ključeva: izvadte staru bateriju, kupite istu i postavite je na staro mesto. Prilikom otvaranja kućišta nemojte koristiti oštre predmete.

Čip “gasi” ključ

Čip se nalazi u svim kodiranim ključevima, a ako se on pokvari, tada ne postoji prenos podataka do kompjutera, što znači da ne može da se startuje automobil. On se najčešće kvari usled mehaničkih oštećenja – zbog čestog ispadanja ključeva, a kvar se prepoznaje po treperenju lampice u obliku ključa na instrument – tabli.

Savet majstora

Rešenje za ovakav kvar je zamena samog čipa, koji se nalazi u kućištu ključa, što podrazumeva da se on rastavi. Popravka košta od 20 evra naviše.

Polomljeno kućište

Kućišta su najčešće napravljena od plastike, pa se lako dogodi da se polome, ali da daljinske komande i dalje rade. Najosetljivije su ključ – kartice, koje se često nose u u zadnjem džepu, pa se polome prilikom sedanja. Ako ne želite da nosite ključeve izlepljene lepljivom takom, treba da promenite kućište.

Savet majstora

U ovom slučaju rešenje može biti i presađivanje iz starog kućišta u novo. To je posao koji možete uraditi i sami, ali obratite pažnju da kupite odgovarjuće kućište kako bi svi delovi mogli da stanu unutra.

Kako se prave novi ključevi?

Kada se dogodi da izgubite ključ, a nemate rezervni, jedino rešenje jeste da se napravi nov, zavisno od toga kakav ključ ima vaše vozilo, razlikuje se i procedura, ali i cena “popravke”.

Klasičan ključ

“Običan” ključ danas imaju samo još automobili domaće proizvodnje i stariji polovnjaci. Za nabavku duplikata, odnosno, da biste napravili nov, potrebno je da najpre po broju šasije, od zvaničnog uvoznika, uzmete takozvani mehanički kod, odnosno šifru po kojoj mašina reže fabrički oblik ključa. Drugo rešenje je da se ključ pravi “po bravi”.

Kodirani ključ

Naziv ovih ključeva nastao je na osnovu način na koji oni rade – u čipu se nalazi jedinstven kod – broj specifičan za svaki automobil, na osnovu kog centralna vozačka jedinica u vozilu, kada se ključ stavi u kontakt bravu, upoređuje šifru ključa sa šifrom automobila i ako se poklapaju, dozvoljava da se automobil startuje. Proces izrade novog ključa je isti kao kod “običnog” ključa. Prvo se od uvoznika pribavlja kod, s tim što se sada dobijaju dva – mehanički i elektronski. Zatim se ključ izrađuje i onda ga majstor kodira.

Rasklopivi ključ

Ovakvi ključevi su zapravo kodirani ključevi u novom pakovanju. Bravari ih bez muke mogu napraviti, jer se proces izrade ne razlikuje od pravljenja kodiranog ključa. Komande kao što je centralno zaključavanje i slično naći će se i na novom ključu.

Ključ kartica

Kod modernih vozila za otključavanje je zadužena ključ kartica. U njoj se nalaze podaci o automobilu, a danas se i one mogu napraviti kod bravara. Iako nije vidljiv i one imaju ključ, pa ga je potrebno najpre narezati, zatim kodirati. a za taj posao treba izdvojiti od 80 evra pa naviše.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć sa ključem za automobil, portal auto-moto-svet.rs Vam preporučuje jednog od naših partnera NETWORK SHOP.

Pogledajte njihovu prezentaciju na našem portalu i rešite svaki mogući problem koji možete imati sa Vašim automobilskim ključem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *