Tečnosti koje moramo proveravati na svakom automobilu

Korisni saveti Vesti

Tečnosti koje moramo proveravati za normalan rad automobila, koje održavaju optimalnu radnu temperaturu, pomažu kod kočenja, rashlađuju, služe za pranje i još štošta. Kada malo bolje pogledamo celi sistem Shvatamo da je za njegovo funkcionisanje nužno pratiti stanje, odnosno količinu raznih tečnosti.

Tečnosti koje moramo proveravati -Motorno ulje

Čim postanemo vozači moramo naučiti kako i kada treba da proverimo razne tečnosti u automobilu. Jedno od najvažnijih ulja u svakom vozilu je motorno ulje i bitno je da uvek bude na stalnoj razini kako ne bi došlo do kvarova većih razmera. Da li automobil troši ili ne motorno ulje možemo znati u kakvom je stanju vozilo. Kod većine automobila potrebno je samo podignuti haubu, pronaći rezervoar ulja, podignuti merač, obrisati ga i opet gurnuti unutra te ćemo saznati koliko ima ulja. Na meraču postoji označeno koji je normalan nivo ulja te ako u vašem automobilu količina ne odgovara preporučenom, potrebno ga je dodati. Ako ste primetili da često fali ulja, nešto ne valja i svakako je dobro čim pre otići kod mehaničara. Ovu proveru dovoljno je odraditi jednom mesečno, a radi se dok je motor ugašen. Kada se radi o potpunoj zameni ulja iz motora, ona se obično preporučuje svakih pređenih 15,000 kilometara ili jednom godišnje ukoliko se vozilo previše ne koristi. Takođe, kod novijih vozila se često ističe kako se promjena ulja može odložiti do čak 30,000 pređenih kilometara, ali većina mehaničara ipak ne preporučuje čekati toliko dugo.

Tečnosti koje moramo proveravati - Tečnost za hlađenje

Ovo je antifriz, a služi za rashlađivanje sistema vozila. U  motoru se zbog stalnog trenja raznih delova i sagorevanja goriva stvara veoma visoka temperatura. Stoga, kada se sistem ne bi hladio, temperatura bi dosegla razorne visine i vrlo brzo došlo bi do fatalnih kvarova. Kako bi se stalno održavala optimalna radna temperatura zaslužna je upravo rashladna tečnost. Provera antifriza takođe ne zahteva mnogo posla, a najbolje je učiniti dva puta godišnje, pre leta i pre zime. Važno je znati da se rashladna tečnost nikada ne sme proveravati dok je automobil još vruć ili topao već kad se sasvim ohladi.

Tečnosti koje moramo proveravati - Ulje menjača

Dok vozimo često prebacujemo iz brzine u brzinu i sve ide veoma glatko. Zaboravljamo da je ručka za menjanje brzina povezana sa celim sistemom, popularno zvanim getriba za čije je funkcionisanje potrebno ulje. Ulje menjača proverava se isto kao i motorno ulje, samo s tom razlikom da motor na vozilu treba biti upaljen. Ulje u ovom sistemu nikada ne sme biti na niskom nivou i ne sme mirisati kao da je spaljeno. Treba znati da ulje s vremenom menja svoj viskozitet, a samim time i funkciju koja mu je namenjena pa je potrebno promeniti ga, posebno u ovom slučaju ako je ulje menjača promenilo svoju boju i ima miris na paljevinu. Takođe, postoje automobili s automatskim menjačem ili ručnim, a to sve utiče na to koliko često se ulje treba menjati.

Tečnosti koje moramo proveravati - Ulje kočnice

Ulje u kočnicama najbitnije je za dobro kočenje, to nikada ne smemo zaboraviti. Stoga je bitno da zadrži svoj viskozitet jer jedino tako može pravilno raditi. S vremenom ga gubi pa ga je potrebno zameniti, obično svake druge godine, ali to može zavisitii od proizvođača do proizvođača te od tipa automobila. Ako osetimo da kočnice slabije ‘hvataju’, prvo što trebamo proveriti upravo je ulje u kočnicama. S vremena na vreme dobro je proveriti kočiono ulje ako ste u tome vešti. Bitno je da nivo ulja uvek bude na maksimumu, a i što se tiče boje, najbolje je ulje zlatne boje. Ako je smeđe, znak je da ga treba zameniti.

Za još sličnih tekstova posetite naš BLOG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *