Da li je prvi solarni put totalni promašaj?

Vesti zanimljivosti

Solarni put koji je napravljen u Francuskoj uspeo je da izdrži samo 3 godine…

2016. godine kreiran je solarni put dužine jedan kilometar koji je imao zadatak da pokaže da ovakvi putevi budućnosti mogu da donesu veliku korist čovečanstvu u budućnosti. Ovaj put kreiran je da prikuplja sunčevu energiju koja će se koristiti u domaćinstvima, ali i koja će pokretati električne automobile.

Najveći problem sa električnim vozilima jeste to što se oni isprazne posle nekog vremena, a njihovo punjenje obično traje čitav dan. Zato je vožnja po ovakvim putevima delovala kao genijalna ideja, jer bi solarni put konstantno napajao automobile, što znači da bi se svi besplatno vozili.

Međutim, nakon samo 3 godine od svoje izgradnje, solarni put počeo je da se raspada. Pošto je napravljen od providnih materijala koji treba da prikupljaju svetlost, put je jednostavno preslab da bi izdržao težinu automobila i kamiona, pa je zbog silne težine potpuno popucao.Ali, to nije bio jedini problem.

Istraživanja su pokazala da su vremenski uslovi takođe bili nepogodan faktor i da je put napravljen u predelu Francuske gde je nebo često pod oblacima. To znači da put nije efektivno uspeo da prikuplja sunčevu enrgiju. Takođe, prašina, blato i druge nečistoće ne smeju biti prisutne na putu,jer se solarni paneli odmah zablokiraju i ne rade kako treba, tako da je održavanje puta vrlo teško, skupo i naporno.

Zbog toga mnogi smatraju da je ovakav tip puteva potpuni promašaj. Ipak, kreatori puta kažu da je ovo samo početak i da se mnoge stvari trebaju unaprediti i usavršiti, ali da  su ovakvi putevi budućnost i da će nas oni spasiti od solarnog zagrevanja i samouništenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *