Dubai: Policijski radari nadziru prekršioce izolacije

Vesti

DUBAI: Umesto da mere brzinu i snimaju vozače koji prebrzo voze određenom deonicom puta, policijski radari sa kamerama sada snimaju apsolutno sve koji se kreću ulicama ovog emirata, te tako pomažu u nadzoru strogih mera izolacije koje su na snazi.

U Dubaiju su, kao uostalom i u velikom delu sveta, na snazi zaštitne mere za sprečavanje širenja koronavirusa. U ovom emiratu one uključuju zabranu kretanja javnim površinama i ulicama apsolutno svim stanovnicima, osim onima koji imaju posebne dozvole. Propusnice mogu dobiti radnici u određenim zanimanjima koja su okarakterisana kao esencijalna, a svi ostali mogu se prijaviti tek za kratkotrajne propusnice (trajanja tek nekoliko sati) kako bi otišli u nabavku, kod lekara i slično.

Tokom celog dana u Dubaiju se zbog pandemije koronavirusa provodi i dezinfekcija javnih površina, a sva kretanja ulicama su ograničena. Nadzor nad njima provodi se na prilično inovativan način. Policija je, naime, preprogramirala svoje radare za nadzor brzine – koji su, usput rečeno, u Dubaiju vrlo gusto raspoređeni. Radari sada ne beleže brzinu kretanja vozila kako bi snimili i kaznili prebrze vozače, već snimaju apsolutno sva vozila koja pored njih prođu.

Drakonske kazne za kršenje izolacije

Automatskim prepoznavanjem registarskih tablica odmah se vrši provera, pa se tako otkrivaju svi oni koji nemaju propusnicu za kretanje, a ipak su se odlučili na vožnju. Prekršiocima koji budu uhvaćeni u nedozvoljenoj vožnji odmah sledi kazna, a iz nje se mogu “izvući” jedino ako imaju dokaz o dozvoli kretanja, odnosno propusnicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *