SSC Tuatara ipak nije najbrži automobil na svetu

Vesti zanimljivosti

Kompanija SSC je pokazala video snimak i izjavila da je njihov automobil ostvario brzinu od 532 km/h, ali stručnjaci iz Ginisa ne prihvataju video materijal kao dokaz i traže da se test ponovi…

Gotovo vizuelno identičan konceptu koji je predstavljen pre oko sedam godina, proizvodni model Tuatara poseduje karbonsku karoseriju koja mu omogućuje vučni koeficijent od 0,27. Kompanija tvrdi da je ovo značajno manje od njegovih prvih konkurenata Bugatti Chiron (0,36), Koenigsegg Agera (0,33) i Hennessey Venom F5 (0,33).

Sveukupno, automobil meri 4.429 mm dužine, 1.991 širine i 1.092 mm visine, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,672 mm. Ekstenzivna upotreba karbonskih vlakana takođe omogućuje modelu da poseduje maksimalnu težinu od 1.247 kilograma.

Snaga ovog automobila dolazi iz moćnog V8 motora koji proizvodi 1750 KS. Ubrzanje je neverovatno i brzinu od 0 do 100 km/h ovaj auto može postići za 2.5 sekundi, što ga čini jednim od najbržih automobila na planeti.

Iako je kompanija SSC nedavno proglasila da je Tuatara najbrži auto na planeti, stručnjaci se ne slažu sa tim. Posle detaljnijih ispitivanja klipova i praćenja GPS navigacije, utvrđeno je da se ovaj auto zapravo kretao brzinom do 391 km/h, što nije ni približno brzini od 532 km/h.

Iz SSC kompainje su rekli da nisu lažirali snimak i da će ponoviti obaranje rekorda, kako bi dokazali da je njihov auto zaista najbrži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *