Lexus IS

Lexus IS – Odložena Svetska Premijera Novog Modela

Vesti

Premijera novog modela Lexus IS, zakazana za 9. jun, otkazana je do daljnjeg.

U prošlonedeljnom članku na auto-moto-svet.rs blogu, osvrnuli smo se na uticaj korona virusa na automobilsku industriju. Mnoga dešavanja u auto-sektoru, od međunarodnih sajmova automobila do predstavljanja novih modela, pomerena su ili otkazana. Slična vest dolazi nam i od popularnog brenda Lexus.

Planovi promenjeni u poslednjem času

Objavivši intrigantni tizer, Lexus je 1. juna najavio svetsku premijeru IS modela za 2021. godinu. Planirana je onlajn konferencija, koja je trebalo da bude održana 9. juna.

Samo nekoliko dana posle najave koja je obradovala mnoge ljubitelje ovog luksuznog brenda automobila, Toyota se ponovo oglasila na svom sajtu i obavestila javnost da će predstavljanje novog IS modela ipak biti otkazano.

U PR saopštenju objavljenom 6. juna, lider japanske automobilske industrije naglašava da je razlog otkazivanja ovog dešavanja trenutna situacija u svetu. Kako navode u obaveštenju, javnost će biti dodatno informisana o novom datumu premijere.

Koje su karakteristike novog Lexus IS modela?

Uz najavu premijere, Lexus je na svom sajtu objavio i siluetu najnovijeg sedana serije IS, ne otkrivajući previše informacija o njegovoj spoljašnjosti i karakteristikama.

Prema objavljenoj fotografiji, može se primetiti prepoznatljiv sofisticirani, pomalo agresivni dizajn, karakterističan za Lexus modele. Na slici se dobro vidi izraženi zadnji deo, gde dominra stop svetlo koje se prostire celom širinom automobila.

Postoje nagađanja da će novi IS biti razvijen na TNGA-L platformi koja bi mu omogućila bolju upravljivost, udobnost i stabilnost. Uvođenjem ove platforme, korišćene na luksuznim Lexus LC i Lexus LS modelima, očekuje se da će se i sam dizajn IS modela promeniti. Pretpostavlja se da će najnoviji Lexus biti za nijansu duži nego svoji prethodnici, dok bi enterijer automobila bio prostraniji i opremljen najsavremenijim infotainment sistemima.

Postoje i naznake da će Lexus sledeće generacije pod haubom imati twin-turbo šestocilindrični benzinac zapremine 3,5 litara koji može da razvije 416KS i 600 Nm.

Imajući u vidu ove karakteristike, može se zaključiti da su popularni modeli BMW Serije 3 dobili ozbiljnog konkurenta.

Da li novi Lexus IS stiže u Evropu?

Za stanovnike Evrope, nažalost, otkazivanje onlajn premijere novog Lexus modela nije jedina briga. Naime, postoje naznake da ovaj model neće biti dostupan na evropskom tržištu. Portal AutoWeek je nedavno razgovarao sa zvaničnim uvoznikom Lexus vozila za Holandiju, koji je naglasio da novi Lexus neće biti dostupan u Evropi. Iste vesti dolaze i iz Velike Britanije, gde se takođe ovaj model neće prodavati.

Razlog je mnogima jasan. Sa porastom popularnosti krosovera i SUV modela, prodaja sedana širom sveta pada. Holandski uvoznik je izneo zanimljivu statistiku – preko 80% prodaja Lexus automobila u Evropi su bili krosoveri i SUV modeli.

Iako je relativno mlad auto brend, među pasioniranim poznavaocima četvorotočkaša, Lexus je sinonim za kvalitet, sigurnost, inovativnost, kao i dinamičan, luksuzni dizajn. Iako nas i dalje drže u neizvesnosti, ne sumnjamo da će novi model IS serije biti dostojan protivnik BMW-ovoj Seriji 3.

Za više informacija o premijeri novog Lexus modela i njegovim karakteristikama, pratite naš auto-moto blog redovno!

Kakvi su Vaši utisci o novom Lexus modelu? Šta mislite, da li može da parira modelima BMW Serije 3? Pišite nam u komentarima, slušamo Vas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *