Savremene Tehnologije Koje Menjaju Auto Industriju

Predstavljamo Vesti

U automobilskoj industriji, gde se sve dešava veoma brzo, inovacija je ključna za napredak. Ovo tržište nam neprestano nameće nove trendove i tehnologije, bilo da je u pitanju zabava, udobnost, automatizacija ili bezbednost u saobraćaju.

U prethodnim člancima, poput nedavnog o novoj Opel Mokka-E, prikazali smo neke od trendova koji dominiraju auto sektorom, kao što je pomoć pri parkiranju, intuitivna navigacija, automatsko kočenje, panoramske kamere i slično.

Koje savremene tehnologije su još u planu i šta će uskoro biti novi standardi u auto industriji?

Autonomna vozila

Autonomna vozila

Samovozeći automobili

Robotizovana vozila

Ovo su samo neki od brojnih termina kojima objašnjavamo vozila koja mogu da pređu određene rute bez intervencije vozača, kao i da samostalno izvedu manevre poput kočenja ili parkiranja.

Godinama unazad, lideri automobilske industrije se fokusiraju na implementaciju veštačke inteligencije, robotike i automatizacije u proizvodnji.

Ove tehnologije više nisu u domenu naučne fantastike. Postale su naša svakodnevnica. Mnoge kompanije, kao što su Baidu, Waymo i Tesla, već su lansirale samovozeće automobile.

Glavno obećanje koje proizvođači autonomnih vozila daju jeste smanjenje broja saobraćajnih nesreća i žrtava na putevima. Za sve to, možemo zahvaliti naprednim asistentima u vožnji sagrađenim na veštačkoj inteligenciji. To su, na primer, senzori za praćenje trake na putu, automatsko kočenje u hitnim slučajevima, kamere za parking i sistemi koji pomažu vozilu da ostane na bezbednoj udaljenosti od drugog vozila.

Ipak, i dalje postoje mnoga nerešena pitanja u vezi sa samovozećim kolima.

  • Koliko su autonomna vozila prilagođena našim putevima?
  • Koje su obaveze nas kao vozača?
  • Kako će veštačka inteligencija „razmišljati“ u situacijama gde su žrtve neizbežne?
  • Ko je odgovoran prilikom nesreće – softver ili vozač?

Uzmimo, na primer, čuvenu kompaniju Uber, koja se jedva oporavila od incidenta u kom je njihov samovozeći automobil naleteo na ženu koja je gurala bicikl i usmrtio je. Problem je, navodno, bio softver koji nije dovoljno brzo odreagovao, dok je vozač gledao u kontrolnu tablu, a ne na put. Ne smemo zaboraviti da su Teslina autonomna vozila takođe bila umešana u nekoliko saobraćajnih nesreća, pri čemu su stradali vozači.

Biometrika

Nedavno smo diskutovali i o tome šta treba da radimo sa neispravnim ključem od automobila.

Međutim, šta ako bismo vam rekli da vam uskoro ključevi neće ni trebati?

Razvoj veštačke inteligencije nam je već omogućio da koristimo otisak prsta ili prepoznavanje lica da otključamo mobilne uređaje.

Slične tehnologije će veoma brzo biti dostupne i u vozilima. Jedan takav primer je Hyundai Santa Fe 2019 model koji koristi skenere otiska prsta kako bi vozač mogao da automatski pokrene vozilo ili podesi sedišta.

Sem zaštite vašeg ljubimca od krađe, biometrika može imati udela u poboljšanju zdravlja vozača. Ugrađeni biometrijski senzori i tehnologije veštačke inteligencije će uskoro pratiti vitalne životne funkcije vozača, kao što je rad srca, krvni pritisak, koncentracija i detekcija kvaliteta vazduha. Zamislite da vam, tokom dugog putovanja, vozilo samo predloži da napravite pauzu i preporuči vam obližnji restoran sa parkingom.

Pametni retrovizori

Korišćenje kamera umesto retrovizora postaje sve zastupljenije. Prvi auto brend na svetu koji se odvažio da zameni tradicionalne retrovizore virtuelnim jeste električni Audi E-Tron. Luksuzni Lexus ES i mala gradska Honda E su se takođe odlučili da pošalju staromodne retrovizore u istoriju i pređu na MirrorCam sisteme.

Slične tehnologije se primenjuju i u proivoznji savremenih kamiona. Mercedes Benz Actros kamion će takođe koristiti MirrorCam sistem umesto retrovizora.

Postoje mnoge prednosti virtuelnih retrovizora u kabinama u odnosu na traditionalna rešenja, kao što je bolja preglednost i bezbednost, redukovana buka i bolja koncentracija vozača na put.

Sistemi za komunikaciju vozila

Zamislite sledeću situaciju. Vozite se umorni sa posla kroz gradsku gužvu i približavate se raskrsnici. Neočekivano, automobil koji se nalazi na vašoj putanji prolazi kroz crveno, ali vi ga još uvek ne vidite. U uobičajenim okolnostima, došlo bi do sudara.

Srećom, Internet stvari (Internet of Things) je omogućio korišćenje savremenih sistema za komunikaciju vozila, koji mogu da spreče broj saobraćajnih nezgoda.

“Razgovor” vozila u saobraćaju se naziva vozilo-vozilu (V2V) komunikacija.

Interakcija vozila bila bi na nivou talasa kratkog dometa, do 300 metara. Informacije koje se razmenjuju se odnose isključivo na saobraćaj – pravac kretanja, lokacija i brzina vozila. Ovi podaci se proračunavaju kontinuirano kako bi učesnicima u saobraćaju poslali upozorenja na vreme i izračunali rizik od nesreće.

Ove tehnologije se uveliko testiraju, a njihov razvoj u mnogo čemu zavisi od evolucije interneta, njegove brzine i pokrivenosti. Zajednički cilj je protok informacija u što kraćem periodu.

U automobilskoj industriji, gde se proizvođači susreću sa velikom konkurencijom, inovacija je ključ do uspeha. Ona garantuje auto brendovima autentičnost na tržištu i osvaja srca potencijalnih kupaca. Baš zato, lideri industrije će nastaviti da se utrkuju u razvoju savremenih tehnologija. Za nas, kao kupce, ovaj trend donosi mnoge prednosti, od maksimalne personalizacije i boljih performansi do većih ušteda.

Ako želite da saznate sve o novim trendovima u auto industriji, pratite naš blog redovno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *